Limba română, întrebare adresată de stroiarobertsam22, 8 ani în urmă

demonstrati ca tablouri biblice de tudor arghezi e text literar sau nonliterar
Urgent!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NuAmUNnume312
2

Răspuns:

 Cele 5 poezii din ciclul: Tablouri biblice (Versuri de abecedar) publicate în 1944 în ”revista Fundațiilor Regale” și în volum în 1963, au o tematică unitară, fiind un fel de geneză comică a apariției omului, a păcatului originar și a izgonirii din paradis.

    În poezia ”Adam și Eva” avem ”fabricarea” perechii biblice. În poezia ”Paradisul” se reia descrierea unui trai îmbelșugat, iar poeziile ”Porunca”, ”Păcatul” și ”Pedeapsa” urmăresc îndeaproape întâmplările biblice ale izgonirii din Rai.

Pentru Arghezi, crearea omului este un exercițiu ludic; din singurătatea cosmică a Creatorului care își dorește în preajmă, într-un univers domestic, nelipsiții copii. Dumnezeu apare aici asemeni unui demiurg (din lb. greacă ”demiurgos”=meșteșugar). Creația lui fiind un fel de meșteșug, iar oamenii ar trebui creați din ”borangic, argint sau promoroacă”. Din păcate materialele utilizate nu sunt acestea, utilizându-se un material impropriu creației (praf și nițeluș scuipat). Reușita nu este deplină din cauza materialelor utilizate.

Calitatea materialelor este îndoielnică, iar rezultatul finit este pe măsură de aceea primul om a ieșit greșit, având numai trăsături negative: somnolență, violență , lene, etc. văzute ca eșecuri ale creației.

 Eroarea inițială a lui Dumnezeu pare scuzabilă, dar se repară printr-o greșeală și mai mare (facerea Evei din coasta lui Adam). În viziunea ironică a lui Arghezi această eroare dublă amplifică drama umanității. În această secvență biblică inițială, plictiseala lui Dumnezeu, dar și a întregului univers pare să dispară într-o armonie deplină a jocurilor infantile. Poezia este construită pe sugestiile limbajului colocvial, obișnuit, expresiv. Cea  de-a doua secvență biblică ”Paradisul” apare ca o rememorare nostalgică a Evei după izgonirea din Rai.

  În această atmosferă de fericire totală Dumnezeu stabilește primele reguli și interdicții. Porunca este dată ca să fie repede încălcată, Eva fiind atrasă de la început de fructul oprit.

Prin folosirea cu efecte comice a narațiunii și a dialogului , păcatul biblic este redat sub formă de parabolă într-un stil ludic, cele două personaje angajându-se într-un joc prestabilit care îi va obliga în cele din urmă să plece din paradis.

Explicație:

Alte întrebări interesante