Limba română, întrebare adresată de marateodorabela, 8 ani în urmă

Demonstrați ca textul 2 ursi și o vulpe de Gheorghe Sion este o fabula.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de puscasdaniela2p83y9u
42

Textul Doi urşi şi o vulpe de Gheorghe Sion este o fabulă, specie a genului epic în versuri sau în proză, care prezintă o scurtă  povestire alegorică în care sunt satirizate defecte omeneşti cu scopul de a le îndrepta, prin intermediul unor animale/ plante/ lucruri personificate.

Un prim argument în susţinerea acestei idei se regăseşte la nivelul structurii formale a textului, acesta fiind organizat în două secvenţe: prima conţine  povestirea alegorică, iar cea de-a doua reprezintă morala care apare formulată explicit la finalul textului.

Astfel,  este înfăţişat  un episod din lumea animalelor,  cei doi urşi şi vulpea devenind eroii unei întâmplări care pune în evidenţă comportamente antitetice. Astfel, doi urşi vânează o ciută, în momentul în care trebuie să o împartă aceştia se ceartă, fiecare dorind o parte cât mai mare. Urşii se  bat până la sânge, iar  vulpea, ascunsă în crâng, fură ciuta. În momentul în care urşii se dezmeticesc, constată lipsa vânatului, conştientizând că au pierdut din cauza lăcomiei.

În al doilea rând, personajele, construite prin personificare, sunt simbolice, reprezentând diferite tipuri umane: cei doi urşi sunt tipul omului  lacom, care nu se mulţumeşte niciodată cu cât are, în timp ce vulpea devine tipul omului profitor, care transformă orice situaţie în avantajul personal. Urşii sunt caracterizaţi în mod direct de către narator”lacomul său bot”, din comportament  se distinege îndârjirea de a avea bucata cea mai mare. Vulpea este caracterizată şi ea în mod direct” iscusită”.

Totodată, criticând anumite defecte general umane lăcomia, perfidia( cu scopul de a le îndrepta şi transmiţând prin morală o anumită învăţătură( să nu fim lacomi, căci putem pierde mult în viaţă, chiar omenia), opera are valoare moralizatoare.

Având în vedere toate aceste aspecte menţionate anterior, putem afirma că textul cita teste o fabulă.


marateodorabela: Mersiiii:3
Alte întrebări interesante