Limba română, întrebare adresată de vir16, 8 ani în urmă

demonstrati că textul Budulea Taichii este o nuvelă după planul simplu de idei
1)La începutul textului se prezintă personajul Budulea,cimpoieșul din Cocorâști care cântă la toate petrecerile din sat,resoțit fiind de fiul său Huțu.
2)Se prezintă personajul Huțu,cel mai bun elev din școală,care avea grijă de ceilalți băieți.
3) Dascălul Clăiță îl sfătuiește pe Budulea să-și de-a feciorul la școală la oraș.
4)Profesorul Wondracek îl supune pe Huțu unui scurt examen și îl acceptă la școală.
5) Huțu împreună cu alți cinci băieți locuia la precupeața Lenca Liuchici și o ajuta la treburile gospodărești câștigândui încrederea.
6) Budulea venea în toate vinerile și le aducea băieților câte ceva de acasă.
7)Budulea vine la școală împreună cu mama lui Huțu pentru a i-o prezenta copilului.
8) Pentru că se descurca foarte bine la școală Domnul Profesor Wondracek dorește spre disperarea dascălului Clăiță, să-l treacă pe Huțu la școlile latinești.
9) Dascălul Clăiță dorea ca Huțu să devină dascăl în sat și nu popă.
10)Budulea se lăuda tuturor drumeților că are un fiu la școlile cele mari care știe toate limbile și care are să devină dascăl mare însă Huțu se hotărăște să devină preot se căsătorește cu Mili și are un băiat primul nepot al lui Budulea.
Vă rog ajutați-mă!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danieladanutaa
7
Eu cred ca textul "Budulea Taichii" scris de ... este o nuvela pentru ca se incadreaza in trasaturile acestui gen literar.
In primul rand, actiunea este una complexa desfasurata in mai multe locuri ...(spui locurile) intr-un timp indelungat (spui perioada) . De asemenea, ca in orice opera epica intamplarile respecta o succesiune logica si cronologica, actiunea urmarind un singur fir narativ si fiind structurata pe momente subiectului. Astfel, din expozitiune aflam timpul ... locul ... si cateva personaje.... Intriga il reprezinta momentul cand dacsalul Claita il remarca pe Hutu ca fiind unul dintre cei mai inteligenti copii
pentru ca in desfasurarea actiunii sa aflam ca dasclaul il sfatuieste pe Budulea ...(aici spui 4 idei din planul de idei) . Punctul culminant il reprezinta momentul cand Domnul profesor Wondracek vrea sa il dea pe Hutu la scolile latinesti, iar deznodamantul il reprezinta momentul cand .... In plus, naratiunea este una obiectiva, bazandu-se pe un fapt verosimil, naratorul fiind omniscient si omniprezent ... (citat de descriere)
In al doilea rand, in text este un numar mediu de personaje surprinse in diverse situatii de viata, in relatie cu ceilalti: personaje principale ..., secundare ..., episodice .... De asemenea persanajul principal este unul dinamic, ce evolueaza pe parcursul textului, trecand prin diferite stari: "...". Totodata, personajul este construit cu ajutorul conflictului interior, trecand prin diferite stari opuse..., dar si cu ajutorul conflictului exterioe cu cei din jurul sau....
In concluzie prin conplexitatea actiunii si prin prezenta conflictului se poatea spune ca textul "Budulea Taichii" este o nuvela.

danieladanutaa: Imi pare rau ca nu am scris la toate spatiile punctate insa nu mai stiu textul.
vir16: dacă vrei îți trimit poze cu textul
Alte întrebări interesante