Limba română, întrebare adresată de mateicosminconstanti, 8 ani în urmă

demonstrați ca textul "preșul de ioana parvulescu" ete un text narativ.
URGENT!!! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de blina5646
2

Răspuns:

Argumentare text narativ

Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare, în proză sau în versuri, care se bazează pe narațiune ca modalitate principală de expunere, autorul exprimându-si indirect ideile și sentimentele prin intermediul naratorului, personajelor care sunt implicate într-o acțiune, plasată în timp şi în spațiu.

Fragmentul selectat din opera X de Y se înscrie în tiparul narativ , aparține genului epic, întrunind caracteristici precum: exprimarea ideilor, a trăirilor autorului, în mod indirect, prezenta narațiunii ca mod de expunere, a instanțelor comunicării narative (narator;personaje), a cronotopului acțiunii.

În primul rând, prin intermediul narațiunii, ca mod de expunere, este relatată o întâmplare ai cărei protagoniști...(rezumi în 2-3 fraze fragmentul). Pe lângă narațiune sunt valorificate, ca moduri de expunere descrierea sumară (ce suspendă narația) și dialogul (ce are rolul de a dinamiza discursul epic).

În privința instanțelor comunicării narative, se distinge, din punctul de vedere al gradului de implicare în diegeză, ipostaza unui narator obiectiv/subiectiv, sugestivi fiind indicii morfologici la persoana a III-a /I. (exemple)

Pe lângă narator, ca instanțe ale comunicării în textul epic, apar și personajele. Protagonistul fragmentului/operei este..., iar personajele secundare/episodice sunt...

Nu în ultimul rând, se distinge cronotopul actiunii: spațiul întâmplării e precizat:,,...", însă/iar coordonata temporală e vag/bine precizată/conturată:,,...".

Așadar, având în vedere cele prezentate, pot susține că textul fragmentar selectat din opera X de Y se încadrează în genul epic și surprinde într-una act narativ liniar... (zici într-o frază acțiunea fragmentului).

Explicație:

NU stiu textul , ți-am dat modelul , doar completeaza tu cu informatiile din testul tau

Alte întrebări interesante