Limba română, întrebare adresată de meh04, 8 ani în urmă

Demonstrati caracterul liric al poeziei "Poveste sentimentala" in 10-15 randuri.
Va rooog...dau coroana...imi trb pana maine dau coroana inima si o recenzie buna plus multe puncte​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bea5367
2

Răspuns:

Poezia Povestea sentimentală de Nichita Stănescu are apartenenta la genul liric, autorul exprimand in mod direct propriile ganduri,idei si sentimente cu ajutorul prezent al eului liric,care la rîndul său, isi face simțită prezența în text prin marci lexico-framaticale.

Poveste sentimentală” este o poezie ce are ca temă iubirea, sentiment care trimite îndrăgostiți în Univers.

Titlul poeziei, "Poveste sentimentală", confirmă ideea iubirii ca punct de întâlnire a energiilor cosmice, cele două realității punând în mişcare principiile fundamentale ale lumii, devenind puncte de legătură între forţele materiei. Nu este expresia unei povești de iubire, este povestea iubirii de poezie, de cuvinte, care nasc, la rândul lor, iubirea față de cuvânt.

Iubind cu patimă, eul poetic transformă cuvintele în valori materiale, cu însușiri creatoare. Eul liric este exprimat prin pronumele,,eu,îmi,noi”alături de persoana a2a:,,tu”-sunt cei doi îndrăgostiți,imaginea metaforică a spaţiului erotic, a iubirii de fapt, ca o amforă rezistentă la patima timpului. Poetul conferă cuvintelor forțe creatoare, mișcarea lor circulară se repetă asemenea vârtejului primordial care a născut Lumea: ,,Vârtejul lor putea fi aproape zărit”. .

Limbajul poetic este exprimat prin mulțimea verbelor la timpul imperfect:,,vedeam,stăteam,zburau”-situează iubirea într-un timp al veșniciei. Spațiul poemului este ocupat de substantive,adjective,pronume,verbe,este o mișcare timp-spațiu, cuvintele zboară și se rostesc înainte și înapoi.

Alte întrebări interesante