Limba română, întrebare adresată de Adix, 9 ani în urmă

Demonstrati cu exemple din text ca romanul Baltagul este un roman politist!
Ofer 50puncte!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Gabrielagabitza
15
Romanul este opera epica in proza de mare intindere, cu o actiune complexa, ce se desfasoara in mai multe episoade si pe mai multe planuri narative, avand conflicte puternice, numeroase personaje si oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii. Tema romanului este cautarea si cunoasterea adevarului, iar actiunea se petrece, poate, la intretaierea sec. al XIX-lea si sec. al XX-lea, infatisand lumea patriarhala al satului moldovenesc, de la munte si schimbarile ce incep sa se produca prin patrunderea unei alte civilizatii.
Titlul este esential in intelegerea mesajului transmis de autor. Urmand traditia basmului popular, baltagul este unealta magica si simbolica insusita de personajul negativ si recucerita de erou, ca un simbol al infaptuirii dreptatii.
Se pot delimita momentele subiectului pentru actiunea intregului roman:
Expozitiunea este ampla unde se prezinta personajele; Vitoria, Gheorghita, Minodora, Nechifor Lipan, timpul actiunii -toamna tarziu si locul actiunii- Magura Tarcaului.
Intriga este reprezentata de hotararea Vitoriei de a pleca in cautarea sotului ei, care fiind plecat sa vanda niste oi nu s-a mai intors.
 Desfasurarea actiuni cuprinde momentele dintre 10 martie cand Vitoria si fiul ei Gheorghita pleaca in cautarea lui Nechifor pana cand in ograda unui gospodar este gasit cainele lui Nechifor. Punctul culminant intervine atunci cand purtati de caine Lipanii gasesc intr-o rapa foarte bine ascunsa trupul neinsufletit al lui Nechifor care fusese lovit de baltag pe la spate.
Deznodamantul cuprinde cercetarile facute de Vitoria pentru aflarea ucigasilor, apoi ingropaciunea si reconstituirea mortii lui Nechifor fapt ce determina marturisirea faptasilor Calistrat Bogza si Cutui.In cele din urma Calistrat Bogza a murit in urma loviturii de baltag a lui Gheorghita si a muscaturii cainelui, iar Ilie Cutui a fost luat de catre autoritati.
Ca moduri de expunere autorul foloseste naratiunea, dialogul apoi descrierea.
Romanul baltagul este un roman polivalent: realist-traditional, de dragoste , de aventura cu o intriga politista si mitic.
Autorul are ca sursa de inspiratie baladele populare: Miorita, Salga sau Dolga.
Eu sper ca ti-am fost de mare ajutor, am obosit cat am scris, cred ca o sa iei zece, succes!!:))))=))

Adix: Ti-e iti revin punctele.
Gabrielagabitza: Coroana?
Gabrielagabitza: Cred ca meritnu?
Adix: Ai uitat sa scrii de punctul culminant
Adix: Este doar un raspuns. Nu merge daca este unul
Gabrielagabitza: Punctul culminant intervine atunci cand purtati de caine Lipanii gasesc intr-o rapa foarte bine ascunsa trupul neinsufletit al lui Nechifor care fusese lovit de baltag pe la spate.
Gabrielagabitza: L-am scris uita-te mai bine??
Gabrielagabitza: Acum imi dai coroana???????
Adix: Da boss
Gabrielagabitza: Ms boss :))
Alte întrebări interesante