Limba română, întrebare adresată de alex90, 9 ani în urmă

demonstrati genul liric la poezia Lacul de Mihai Eminescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
8

283 cuvinte

  •    În opinia mea, poezia "Lacul" de Mihai Eminescu reprezintă o operă a genului liric, deoarece sentimentele, gândurile și trăirile sunt transmise în mod direct de către eul liric prin intermediul procedeelor artistice, care conturează universul interior și exterior al poetului.
  •   În primul rând, poezia însumează trăsăturile unei opere lirice prin faptul că se remarcă modul direct prin care eului liric își exprimă gândurile, ideile și sentimentele, conturând un eu liric subiectiv prin mărcile lexico-gramaticale, precum verbele la persoana I, singular: "trec", "ascult", "aștept", "să-mi cadă" și pronumele la persoana I, singular: "eu ", "-mi". Acestea au rolul de a compune spațiul interior al trăirii eului liric și de a ilustra sentimentul de dragoste ideală al poetului din primele patru strofe, ultima fiind marcată de dezamăgirea neîmplinirii ei.
  •     În al doilea rând, apartenența la genul liric este dată de prezența procedeelor artistice, reprezentate de figurile de stil și imaginile artistice, care conturează tabloul lacului și sentimentele eului. Figurile de stil au rolul de a mări expresivitatea textului liric, precum epitetele: "Nuferi galbeni", "lumina blândei lune", care conturează și imagini vizuale.  Repetiția, cuvântul "parcă", din secvența "Parc-ascult, parc-aștept", redă motivul așteptării, care exprimă nesiguranța, incertitudinea, astfel cadrul nu este real, ci doar imaginar, în strânsă legătură cu dorințele eului.  
  •      Totodată, muzicalitatea textului este dată de elementele de versificație: ritmul trohaic, rima încrucișată  și măsura fixă de 8 silabe.
  •      În concluzie/Așadar, poezia "Lacul" de Mihai Eminescu reprezintă o operă a genului liric deoarece însumează trăsăturile sale.

Alte întrebări interesante