Limba română, întrebare adresată de cezarcozma370, 9 ani în urmă

Demonstrați în 15-20 randuri că fragmentul de mai jos este o operă epică.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ruxandra221
1
Orice opera literara apartinand genului epic se caracterizeaza prin faptul ca transmiterea gandurilor, ideilor si sentimentelor se face in mid indirect prin intermediul actiunii si personajelor. Consider ca o astfel de opera este si fragmentul din "Vulpea si gastile" de Fratii Grimm.

In primul rand, apartenenta textului citat la genul epic se sustine prin prezenta celor trei elemente obligatorii: narator, actiune si personaje. Naratorul este obiectiv, narand la persoana a III-a , in mod obiectiv. Personajele sunt vulpea si cardul de gaste. Actiunea este lineara si este plasata in timp si spatiu. Astfel, pot fi identificati indicii spatio-temporali ("odata", "imas inverzit").

In al doilea rand, ca orice opera epica, si aceasta este realizara prin imbinarea armonioasa a naratiunii cu dialogul. Prin naratiune sunt relatate evenimentele. Aceasta este obiectiva, fiind realizata un narator obiectiv, omniscient si omniprezent. El nareaza o zi in care o vulpe intalneste un card de gaste. Incantata, vulpea viseaza la felul in care le mananca. Gastele, speriate, fug, sar sau ii cer vulpii indurare. Prin dialog se evidentiaza trasaturile personajelor si se dinamizeaza intamplarea.

Asadar, tinand cont de argumentele aduse, putem afirma ca opera citata apartine genului epic.

cezarcozma370: Multumesc
Ruxandra221: cu drag
cezarcozma370: :)
cezarcozma370: Sunt 31 de randuri
cezarcozma370: Dar e bina si asa
Alte întrebări interesante