Limba română, întrebare adresată de Teiub, 8 ani în urmă

Demonstrați in 150-300 de cuvinte , ca DOUĂ LOTURI este nuvelă.


Teiub: Este scrisa de Ion Luca Caragiale

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de magdalena1207
0

Răspuns:

Textul "Doua loturi" de I. Le. Caragiale ilustreaza eleocvent trasaturile unei nuvele deoarece are un singur fir narativ cu o intrigă complexa si cu un singur conflict puternic, iar accentul cade pe caracterizarea protagonismului.

In primul rand, fiind o opera epica principala instanta a comunicarii narative este autorul subiectiv care relateaza intamplarile la persoana a3-a. Modul predominant de expunere este naratiunea care se imbina cu descrierea si dialogul. Evenimentele relatate sunt verosimile pastrand o stansa legatura cu realitate asigurand caracterul veridil al nuvelei. Astfel nuvela urmareste un singur for narativ dezvoltat in jurul unui conflict puternic exterior, atunci cand d. Lefter o intreaba pe madam Popescu unde ii este jacheta iar ea spune ca a vandut-o pe 10 farfurii, iar d. Lefter le face tandari pe toate. Sau atunci cand el pleaca acasa la chivuta sa recupereze jacheta cu biletele, dar chivuta nu stie de nici un bilet, care antreneaza o serie de personaje. D. Lefter isi pierde biletele de loterie care erau cele castigatiare. Isi aduce aminte ca le are puse intr-o jacheta pe care madam Popescu a vandut-o unei chivute, atunci d. Lefter se duce dupa jacheta, dar nu gaseste biletele, pentru ca jacheta avea o gaura in buzunar. Atunci cand isi gaseste biletele el demisioneaza de la slujba spunand ca el este bogat, dar cand vrea sa isi ridice biletele afla ca el nu a castigat nimic.

In al doilea rand, accentul cade asupra evolutiei personajului. Protagonistul are trasaturi specifice prin care se deosebeste de celelalte personaje.

In concluzie, intrunind toate aceste caracteristici textul "Doua loturi" de I. Le. Caragiale este o nuvela.

Sper ca te-am ajutat! ❤

Alte întrebări interesante