Limba română, întrebare adresată de Xanga, 8 ani în urmă

Demonstrati, in 150-300 de cuvinte, ca opera literara ,,Alexandru Lapusneanu" de Costache Negruzzi se incadreaza in cufentul literar romantism. In redactare vei avea in vedere urmatoarele cerinte
- sa numesti doua elemente romantice prin exempluficare
- sa precizezi cate doua teme, motive si pdocedee romantice identificate in nuvela
- sa caracterizezi succint personajul principal al nuvelei​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de zonainformare29
1

Răspuns:Încadrare în context

Opera literară Alexandru Lăpușneanul este o nuvelă romantică de inspirație istorică. Nuvela Alexandru Lăpușneanul este prima nuvelă istorică din literatura română, o capodoperă a speciei și model pentru autorii care au cultivat-o ulterior. Publicată în perioada pașoptistă, în primul număr al Daciei literare (1840), nuvela ilustrează una dintre sursele literaturii romantice, istoria națională (Evul Mediu), potrivit recomandărilor lui Mihail Kogălniceanu din articolul-program al revistei, intitulat Introducție, care constituie și manifestul literar al romantismului românesc. Ulterior, nuvela a fost inclusă în ciclul Fragmente istorice, din volumul Păcatele tinereților (1857).

Încadrare în specie și curent literar

Este o nuvelă deoarece este o specie epică în proză, cu o construcție riguroasă, având un fir narativ central. Se observă concizia intrigii, tendința de obiectivare a perspectivei narative și verosimilitatea faptelor prezentate. Personajele sunt relativ puține, caracterizate succint și gravitează în jurul personajului principal.

Este o nuvelă romantică datorită mai multor trăsături: specie; inspirația din istoria națională (Evul Mediu); temă; conflict; narațiune liniară; personaje excepționale în situații excepționale; personaje construite în antiteză (doamna Ruxanda blândă, supusă influențabilă, iar Lăpușneanul crud, tiran, răzbunător); culoarea epocii în descrieri cu valoare documentară, nu cu valoare epică (descrieri amănunțite ale vestimentației și ale obiceiurilor: descrierea vestimentației lui Lăpușneanul în biserică și a mesei domnești); gesturi și replici spectaculoase și memorabile.

Nuvela istorică este o specie literară cultivată de romantici, care se inspiră din trecutul istoric (Evul Mediu): tema, personajele și culoarea epocii (mentalități, comportamente, relații sociale, obiceiuri, vestimentație, limbaj).

Explicație:

Alte întrebări interesante