Limba română, întrebare adresată de TonyM, 8 ani în urmă

Demonstrați într-un text de 10-15 randuri ca textul studiat scris de I.L. Caragiale(Dl. Goe) este o schiță

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
5
       Schița este opera literară epică în proză, de dimensiune redusă, cu acțiune simplă, care prezintă un moment semnificativ din viața unuia sau a mai multor personaje. 
       Termenul de schiță este împrumutat din artele plastice, unde se folosește pentru un desen în care se conturează, în linii mari, un subiect; denumirea vizează în literatură simplitatea acțiunii. 
        În primul rând, textul prezintă o întâmplare semnificativă din viața unui număr redus de personaje, acțiunea fiind organizată logic, iar conflictul redus ca intensitate se rezumă la cel exterior. Deși Goe este un elev repetent, mamițica, mam’ mare și tanti Mița, îi oferă o plimbare tânărului Goe in data de 10 mai la București. Călătoria se dovedește un lung șir de pozne săvârșite de protagonist: își pierde pălăria cu tot cu bilet, se blochează în toaletă și trage semnalul de alarmă, oprindu-se trenul și deranjându-i pe ceilalți pasageri. Relatarea acestor evenimente se face la persoana a III-a de către un narator omniscient, dar nu obiectiv, întrucât atitudinea sa față de cele prezentate este ironică ” să nu rămâie, importă, se hotărăște .. ”. Ca moduri de expunere se remarcă predominanța dialogului ” - Mam’ mare ! de ce nu mai vine ? ... Eu vreau să vie ! ” ce conferă un ritm alert succesiunii întâmplărilor și contribuie la caracterizarea indirectă. Descrierea contribuie la portretizarea personajelor ” poartă un frumos costum de marinar ” iar narațiunea constă în relatarea faptelor ” ... sosește trenul - și nu stă  mult ” .
           În al doilea rând, numarul personajelor este redus ( Geo, cele trei doamne, călătorul, conductorul ) și înfățișază oameni obișnuiți în situatii obișnuite. Acestea sunt construite schematic, pe baza contrastului dintre aparență și esență: doresc să pară civilizate și educate, dar în realitate este cu totul invers. Protagonistul, Goe, este conturat în linii mari și are o însușire dominantă, întruchipând tipul copilului răsfățat și needucat. Gesturile și limbajul său sunt, în plus, o dovadă a ignoranței ” - Mariner ... ”, dar și a lipsei respectului față de celelalte personaje care contribuie la acțiune ” - Vezi că sunteți proaste amândouă ? ”. 
        În concluzie, se poate afirma ca opera literară ” D-l Goe ” scrisă de Ion Luca Caragiale aparține unui schițe.




 ✔ La primul argument se mai poate adauga si coordonatele spațio-temporale;
 ✔ Tot la primul argument - conferă faptelor un caracter verosimil , ele pot avea loc și în realitate; 
 
Alte întrebări interesante