Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Demonstrati printr-o compunere ca O scrisoare pierduta de I.L.Caragiale este opera dramatica!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de duduanamaria68
13
"O scrisoare pierduta" Scrisa de I L Caragiale apartine genului dramatic deoarece datorita caracteristicilor sale si mai ales structurii poate fi reprezentata pe scena. Astfel,textul este subdivizat in acte-patru la numar,iar fiecare act este impartit in scene.
In actul I(1),scena I se prezinta o discutie ce are loc intre prefectul Stefan Tipatescu si Ghita Pristanda,politistul orasului. Intreaga convorbire este constituita din replici,replica fiind de fapt o trasatura a genului dramatic. Inlantuirea de replici ale celor doua personaje conduce la un dialog ce starneste amuzamentul cititorului datorita limbajului,comportamentului si numelor. Toate acestea conduc la o alta trasatura specifica genului dramatic-dialogul ca mod de expunere predominant.
Decorul scenic si detaliile de atmosfera sunt puse in evidenta prin indicatiile scenice"o anticamera bine mobilata. Usa in fund cu doua ferestre mari de laturi" Indicatiile scenice/didascaliile se afla atat la inceputul fiecarui act,cat si la inceputul fiecarei scene sau replici,de exemplu "Tipatescu(terminand de citit o fraza din jurnal):"
De asemenea,o alta trasatura caracteristica este reprezentata de conflictul dramatic ,aici fiind infatisat printr-o rivalitate extrem de dura intre doua partide politice,unul condus de prefectul Tipatescu,iar celalalt ,de avatul Nae Catavencu. Conflictul se acutizeaza pe masura ce alegerile se aproprie,iar cei doi vor sa devina mai convingatori in fata electoratului. Din aceasta cauza apar manifestari jignitoare din partea protagonistului la adresa rivalului '"lasa-l sa urle ca un caine ! "
Concluzionand,pe baza trasaturilor relatate,se poate aprecia ca opera "O scrisoare pierduta" apartine genului dramatic.
Alte întrebări interesante