Limba română, întrebare adresată de TRTY, 9 ani în urmă

demonstratia basmului popular tudorel bostanel, va roggg

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristinagabriela
163
       In opinia mea, fragmentul dat apartine unui basm deoarece prezinta intamplari fantastice puse pe seama unor personaje cu puteri supranaturale si se incheie cu triumful binelui.
       In primul rand, personajele specifice basmului (imparatul, fata imparatului, feciorul Tudorel Voinicel) iau parte la actiunea ce imbina elemente reale cu cele fantastice. Astefl, baiatul fusese transformat printr-o vraja, intr-un bostan, iar vraja se rupe in momentul nuntii ( ,,Da' el asa fusese vrajit de cand lumea si pamantul si acuma se terminase vraja'' ). Aceasta metamorfozare este specifica basmului, fiind un element fabulos si este realizata cu ajutorul obiectului magic ,,podul de aur'' .
       In al doilea rand, se remarca prezenta cifrei magice ,,trei'' , intrucat pentru a rupe vraja, bostanul se da peste cap de trei ori ( ,,se dadu peste cap de trei ori si se facu un baiat asa de frumos'' ).
       Pe de alta parte, actiunea este structurata pe momentele subiectului , fragmentul dat apartinand punctului culminant - momentul transformarii bostanului in fecior si deznodamantului - incheierea actiunii este constituita de nunta feciorului Tudorel Voinicel cu Ilinca, fata imparatului, fapt ce ilustreaza triumful binelui asupra raului ceea ce ofera caracter moralizator textului. Totodata, in deznodamant este prezentata si formula finala specifica basmului ( ,,iar eu m-am suit pe-o roata / si v-am spus povestea toata'') ce permite cititorului trecerea din lumea fabuloasa a basmului in lumea reala.
       Nu in ultimul rand, fiind un text ce apartine literaturii populare, se remarca faptul ca nu are un autor cunoscut, povestea fiind culeasa de Gh. C. Mihalcea de la Maria Tanase. Astfel, textul are caracter anonim, dat totodata si oral, fiind transmis prin viu grai , marcile oralitatii in text fiind vocativele si interjectiile: ,, -Mai mosnege'' .
       Asadar, toate aceste argumente demonstreaza ca textul dat apartine unui basm popular.

Alte întrebări interesante