Limba română, întrebare adresată de dutu2709, 8 ani în urmă

Demonstratie apartenenta doina

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de izabella2885
2

Răspuns:

Doina este o creatie literara lirica, orala, specifica poporului nostru in care este exprimata o diversitate de sentimente de dragoste,de jale, de dor, de ura, de revolta de instrainare deosebit de puternice , textul ei fiind insotit de o melodie jalnica, taraganata.

In functie de continutul lor si de sentimentul dominant doinele pot fi : de jale ,de dor , de dragoste ,de haiducie ,de pastorie.

Textul citat reprezinta o doina de dor.

In primul rand , se poate observa ca opera nu are un autor cunoscut , este anonim nefind precizat langa titlu , iar nota dominata este lirismul ,intrucat autorul anonim isi exprima in mod direct sentimenetele de dor. De aici ,se deduce caracterul liric al creatiei in care eul liric apare in ipostaza indragostitului si isi face simtita prezenta prin marcile lexico-gramaticale cum ar fi : verbele la persoana intai singular ,, am iubit" , ,,visez" , adjectivele pronominale la persoana intai singular:,,mea".

In alt rand, lirismul este evidentiat prin folosirea diminutivelor: ,,mustacioara" , ,,gurisoara" si a figurilor de stil : ,,inima jalnica" , ,,pui de om". De regula textul incepe cu o formula specifica acestei specii literare: ,,Frunza verde rachitea" care de obicei ,se reia.

Versurile scot in evidenta motivul comunicarii om natura.

Pe de alta parte, muzicalitatea versurilor este sustinuta de elementele de prozodie : ritmul trohaic, text astrofic,rima imperecheata, masura variabila de 7-8 silabe.

Asadar, prin caracterul liric, prin itensitatea sentimentelor exprimate, acest text se incadreaza speciei literare a doinel populare in care apare si motivul comuniunii om - natura , motiv specific creatiei noastre literare.

Explicație:

1.In primul rand incepi cu definitia doinei.

2.Spui tipul de doina si sentimentele.

3.Spui despre lirism si figuri de stil si dai exemple.

4.Spui despre eul liric care se afla in ipostaza......( instrainat, contemplator, revoltat...) si spui si marcile prin care se evidentiaza ( verbe la persoana intai, pronume la persoana intai, interjectii, substantive in vocativ....).

5.Prozodia ( masura, rima, ritm...).

6.Concluzia.

Sper ca te-am ajutat ! Mult succes!


dutu2709: Okok dar figurile de stil?
Alte întrebări interesante