Limba română, întrebare adresată de aki3, 9 ani în urmă

demonstrație ca harap alb este basm cult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Zva10
9
''Basmul e un gen vast, depășind cu mult romanul, fiind mitologie, etică, știință, observație, morală etc. Caracteristica lui este că eroii nu sunt numai oameni, ci și anumite ființe himerice, animale..."(G. Călinescu, Estetica basmului). 
Povestea lui Hrap-Alb de Ion Creangă este basm cult, publicat în revista Convorbiri literare, în anul 1877.
Basmul cult este o specie narativă amplă, o narațiune pluriepisodică, cu numeroase personaje purtătoare ale unor valori simbolice. Conflictul dintre bine și rău se încheie prin victoria forțelor binelui. Personajele îndeplinesc, prin raportare la erou, o serie de funcții( ajutoarele , donatorii). Narațiunea este realizată la persoana a III a de un narator omniscient, dar nu și obiectiv. Naratorul se detașează de diegeză( pretinde că evenimentele s-au întâmplat fără el). Poate fi observată în basm atitudinea față de erou naiv a anaratorului și a personajelor, care par a cunoaște dinainte scenariul călătoriei văzute ca ritual de inițiere. Călătoria lui este imitația unui model exemplar, inițierea tatălui la care toți au participat altădată.
Basmul Povestea lui Harap-Alb este o ilustrare magistrală  a genialității lui Ion Creangă, un exemplu de operă cultă, impregnată de spirit folcloric, având dincolo de valoarea estetică dovedită și o valoare moralizatoare. Harap-Alb nu dispune de calități supranaturale, el trece de încercările la care este supus numai datorită personajelor adjuvante.Caliatea sa esențială este bunătea  Ion Creangă face din eroul său un reprezentant al spiritului uman în general. Așadar povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă este un basm cult, având ca particularități umanizarea fantasticului, individualizarea personajelor, umorul și specificul limbajului.
Alte întrebări interesante