Limba română, întrebare adresată de Winner54, 8 ani în urmă

Demonstratie gen liric "Plugarii" de O.Goga

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dreamer26
7
Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare în care autorul își exprimă în mod direct gândurile,ideile si sentimente prin intermediul eului liric.
Opera literara ,,Plugarii " de Octavian Goga aparține genului liric deoarece îndeplinește toate particularitățile acestuia.
În primul rând , autorul își transmite sentimentele de admirație fata de plugari in mod direct prin intermediul eului liric ce se remarcă în poezie prin mărcile lexico-gramaticale de verbe si pronume personale: pron de pers 1 (,,-mi" , ,,noastre" , ,, voastră" , ,, voi") si vb de pers a 2 (,,strajuiti" si ,,n-aveti")
Tema poeziei sunt ,, Plugarii" ,care se pot bucura de natură și care se pot mândri cu munca lor . Titlul ,este un element anticipator care arată că sentimentele eului liric sunt îndreptate spre plugari.
În al doilea rând, aceste idei poetice sunt evidențiate în prin termeni ce dobândesc în contextul poetic ,sens figurat,si prin nume procedee artistice.
De exemplu epitetul si inversiunea ,,truditu-mi suflet" evidențiază oboseala emoționala a eului liric,iar epitetul dublu ,,mândrei bolti albastre" amplifica frumusețea naturii.Antiteza din antepenultimul vers ce pune în contradicție doua stari ,cea de fericire si cea de tristețe are rolul de a oferi putina enigma obiceiurilor plugarilor: ,, plang doinele si râde hora"
În plus , principalul mod de expunere este monologul liric adresat.
Din punct de vedere al elementelor de prozodie poezia este structurata pe strofe de tip octet cu rimă, si cu măsura de 9 silabe .
În concluzie,se poate afirma că aceasta opera literara are toate notele definitorii ale unui text liric în care autorul exprimă puternice sentimente de admirație și își exprima opinia în legătură cu viitorul care stă în mâna muncitorilor.

dreamer26: scuze , trebuia sa scriu numeroase procedee artistice ,am scris nume procedee ☺
Alte întrebări interesante