Limba română, întrebare adresată de centrul, 9 ani în urmă

demonstratie pastel casa amintirii de ion pilat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
32
 Din punctul meu de vedere creatia literara ,,Casa amintirii'' de I.Pilat este o creatie lirica respectiv un pastel deoarece prezinta toate trasaturile acestei specii literare.
  I
n primul rand textul suport apartine speciei pastel deoarece sunt prezentate si descrise elemente ale cadrului natural fata de care autorul isi exprima sentimentele de dragoste si admiratie in mod direct prin intermediul eului liric si procedeelor de expresivitate artistica.
 Titlul ,,Casa amintirii''  este o metafora ce denumeste elementul central al descrierii si este compus dintr-un substantiv comun articulat ,,casa'' ce reprezinta un element al cadrului terestru si dintr-un alt substantiv comun articulat ,,amintirii'' ce se afla intr-o stransa legatura cu tema textului si reprezinta un prim punct de reper din care se desprinde mesajul poetic al textului si o sugestie a modului de expunere predominant: descrierea subiectiva ce se imbina spectaculos cu naratiunea. Prin intermediul figurii de stil respectiv metaforei ,,casa amintirii'' este pus accentul pe aspiratia sinelui poetic pentru anii trecatori ai tineretii si pe frumusetea acestora si respectiv pe dorul fata de casa parinteasca.
 In al doilea rand textul suport apartine creatiei lirice pastel deoarece sunt valorificate elmenentele cromatice si schimbarile cadrului natural sunt conturate gradat prin intermediul unor figurilor de stil ,,epitetul: orgoliul vremii'' etc , evidentiind astfel intr-o oarecare masura anotimpul in care este desfasurata actiunea. Autorul percepe realitatea in mod subiectiv , strecurandu-si trairile sufletesti si emotiile prin sensibilitatea sa transpunand astfel afectiv cititorul in lumea operei. Trairile eului liric sunt reprezentate prin intermediul figurilor de stil si imaginilor vizuale: prin intermediul epitetului personificator ,,miresele cosite'' eul liric scoate in evidenta dragostea autorului fata de elementele cadrului natural terestru respectiv pentru plante.         
    In concluzie conform celor afirmate mai sus textul ,,Casa amintirii'' de Ion Pilat apartine genului liric si respectiv speciei pastel.


Mult noroc!
Alte întrebări interesante