Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Demonstreaza apartenenta la genul epic al textului:"Luceafarul de ziua si luceafarul de noapte:"Va rog!!!!

A fost odata un imparat si o imparateasa; ei nu faceau copii; umblase pe la toti vracii si vrajitorii, pe la toate babele si cititori de stele, si toti ramasera de rusine, caci n-avura ce le face. in cele din urma se pusera pe posturi, pe rugaciuni si milostenii; cand, intr-o noapte, Dumnezeu vazand ravna lor, se arata imparatesei in vis si-i zise: - Rugaciunea voastra am auzit-o si vei face un copil cum nu se va mai afla pe fata pamantului. Maine sa se duca imparatul, barbatul tau, cu undita la garla, si pestele ce va prinde sa-l gatesti cu mana ta si sa-l mancati. Nu se facuse inca bine ziua si imparateasa se duse la imparatul si-l scula zicandu-i: - imparate! scoala c-a sosit alba in sat. - Dar asta, raspunse imparatul, ce ai astazi sa ma scoli asa de noapte; nu care cumva vrajmasii au calcat hotarele imparatiei mele? - Din mila lui Dumnezeu, de nici unele ca astea n-am auzit; dara am visat iaca ce... si-i spuse visul. imparatul cum auzi, sari din asternut, se imbraca, lua undita si se duse la parau gafaind. Arunca undita si nu trecu mult, si vazu pluta unditii miscandu-se. Trase undita: cand, ce sa vezi? un peste mare, cu totul si cu totul din aur. Doara ca nu-i cazu lesin de bucurie. Daramite cand il vazu imparateasa? Ea fu si mai oleoleo. Gati imparateasa singura cu mana ei pestele si mancara. Ea indata se simti insarcinata. Roaba care ridica masa vazu pe talerul imparatesei un os de peste si o batu gandurile sa suga acel os, ca sa stie si ea gustul bucatelor gatite de imparateasa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Nikh
19
Opera Luceafarul de zi si luceafarul de noapte apartine genului epic deoarece intruneste toate caracteristicile acestuia. Genul epic reuneste operele in care autorul isi transmite in mod indirect ideile, gandurile si sentimentele prin intermediul personajelor prezente in text.
In primul rand, remarcam prezenta naratorului de tip obiectiv, neimplicat in evenimente, care relateaza faptele la pers a 3-a.
In al doilea rand actiunea se deruleaza linear pe momentele subiectului sau etapele actiunii daca esti in cls a 5-a ( aici scrii un rezumat de vreo 4-5 randuri)
Pe de alta parte, personajele ca purtatoare al meajului artistic al textului se clasifica in ... (principale, secundare... si dai exemplu )
Pe de alta parte modul predominant de expunere este naratiunea prin intermediul careia sunt relatate faptele
In concluzie, din argumentele enuntate anterior reiese ca opera in discutie apartine genulei epic.

Nikh: sper ca team ajutat
Nikh: tu trebuie dor sa completezi cate ceva dar te descurci
Alte întrebări interesante