Istorie, întrebare adresată de AnnieMary, 9 ani în urmă

Demonstreaza ca formarea poporului roman si a limbii romane a fost un proces indelungat si complicat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
73
Formarea.poporului.roman.si.a.limbii.romane.chiar.a.fost.un.proces.indelungat.si.complicat.Multe.inperii.si.Puteri.au.vrut.sa.ne.nufe.pamintul,limba.si.obiceiurile,dar.n-au.reusit.Romanizarea a fost un proces istoric lingvistic și cultural destul de complex desfășurat în etape și în condiții specifice prin acțiunea unor factori cu acțiune vizibila și urmări dovedite(administrația,armata, veteranii,coloniști etc)și a unor factori cu acțiune mai puțin vizibila(stilul de viata roman)Etapele esemtiale ale romanizari în Dacia a fost etapa preromana(sec1iHr.Și sec 1dHr) Romamizarea a fost în esență ei un fenomen lingvistic prin acțiunea următorilor factori Administrația Armata Veterani Coloniști Urbanizarea Activitatea economica Dreptul Cultura Religia
Răspuns de Utilizator anonim
71
Nasterea poporului roman isi are originea din simbioza dintre poporul geto-dac si cel roman inceput inainte de cucerirea romana din 106 d Hr.
S a accentuat in timpul dominatiei romane intre 106-271 d Hr. si sa diminuat o data cu declansarea invaziilor popoarelor barbare din sec III lea. 
Putem pune ca data de incepere a formarii poporului roman sec III d Hr si ca data de finalizare a acestui fenomen etnogenetic sec VIII-IX, asa dar sunt 5 -6 secole in care poporul daco - roman s a transformat treptat in viitorul popor roman. Acest fenomen de tranzitie a fost dificil datorita ruralizarii vietii sociale din fosta Dacie din pricina deselor atacuri barbare.
Izvoarele scrise sunt ca si inexistente si de aceea e dificil sa se surprinda exact pasii care au dus la formarea poporului roman.
Alte întrebări interesante