Limba română, întrebare adresată de nico876, 8 ani în urmă

Demonstrează că opera „Dincolo de nisipuri” aparține genului epic.
Vă rog am nevoie urgent, dar să fie și argumentat!!! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sarmalecumamaliga23
0

Răspuns:

Nuvela "Dincolo de nisipuri" de Faunus Negru este o opera epica, deoarece autorul isi exprima sentimentele indirect, prin intermediul actiunii si al personajelor, de aceea modul de expunere care predomina este naratiunea.

Ca in orice opera epice, prozatorul fixeaza de la inceput timpul si locul actiunii, vara anului 1946 si ralitatea dramatica a unui sat de pe malul buzaului, ceea ce consttuie in expozitiune. susteru, personajul principal al nuvelei simbolizeaza rin infatisare si monolog interior, starea de saracie cumplita a oamenilor, provocata de seceta nemiloasa, care dura de doua veri. Dascalulsatului, despre care se spunea ca innebunise de foame si care ii cere sa traga un fum din lulea, completeaza imaginea dezolanta a satului. saraca oamenilor e sugerata de cateva gesturi semnificative : o femeie aduna balega intr-o roaba, ca sa si lipseasca prispa casei, un caine se scutura de purici, iar de la fierarie mirosea a copita arsa. Seceta prelungita pietrificase lutul de pe fundul raului, radacinile plantelor atarnau putrede, iar albia era plina de mal uscat.

Intriga incepe odata cu venirea unui calaret, care striga si arata cu mana in spatele lui, tipand disperat ca vine garla. Absenta apei creeaza o atmosfera de cosmar, halucinanta, ca si starea sufleteasca a oamenilor. De aceea, Susteru, derutat si confuz nu intelege imediat ce striga omul, iar cand se dezmeticeste, necunoscutul era departe.

[mic rezumat ot desfasurarea actiunii]

Punctul culminant. Albia secata a raului care se zaresre dreapta pana in departare, ii determina pe oameni sa renunte si sa se intoarca din drum.

Deznodamantul, Susteru, care, ramas singur porneste mai departe atras de mirajul apei, sugerand dorinta nestapanita a basrbatului de a-si transforma iluzia in realitate, suferinta si bucurie. Eroul refuza infrangerea si continua cursa de unul singur, stapanit de obsesia idealu;ui de a trece "dincolo de nisipuri". Apa este motivul central al nuvelei, ca simbol al vietii, in antiteza cu nisipul, are inseamna prabusire, inutilitate, etc.

Alte întrebări interesante