Limba română, întrebare adresată de Beagle11, 8 ani în urmă

Demonstrează ca poezia ,,Malul Siretului" de V. Alecsandri este pastel

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mirunullé
9
Patelul e o poezie descriptiva în care puterea de sugestie a cuvântului surprinde în imagini pulsații externa a naturii.
În opinia mea, poezia " Malul Siretului" de V. Alecsandri e un pastel deoarece prezintă trăsăturile caracteristice:
-Surprinde un tablou de natura
-limbajul se caracterizează prin expresivitate
-apare grupul nominal cu puternica funcție descriptiva.
În primul rand, se observa ca poetul surprinde detaliile unui tablou de natura dimineața. Detaliile acestui tablou sunt exprimate prin motive poetice precum în raza dimineții. Tabloul capătă concretete prin raportarea lui la cronotop: indici temporali (dimineții, zilei) și indici spațiali (malul,la vale). Natura devine cutia de rezonanță a sentimentelor e-ului liric și e observata în cele doua dimensiuni ale sale: cosmica (raza, noaptea) și terestra (salcie, apa).
În al doilea rand, limbajul se caracterizează printr-o expresivitate sporită, ilustrata cu ajutorul figurilor de stil și al imaginilor artistice. Astfel personificarea "mișcă solzii lui de aur" creează o imagine artistica vizuala cu trăsături dinamice. Cromatica tabloului e pusă în valoare prin metafore " o șopârla de smarald" " gândirea mea furata". Tot o data prezentarea grupului nominal, scoate în evidenta detaliile tabloului: " malu-i verde", "Malul nisipos".
În concluzie, poezia " Malul Siretului e un pastel deoarece reprezintă aceste trăsături caracteristice
Alte întrebări interesante