Limba română, întrebare adresată de serbansmecher, 9 ani în urmă

Demonstreaza ca textul varful dealului de Ion Pillat este pastel...VA ROGGGG REPEDEEE!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ioanavladau
1

Pastelul este acea creatie lirica in versuri prin care se prezinta un tablou din natura. Acest tablou este strans legat de sentimentele autorului, pe care el si le exprima in mod direct prin intermediul figurilor de stil, al imaginilor vizuale si al muzicalitatii.

In primul tablou al poeziei, autorul prezinta „pletosul deal˝ care „Cu-o singura sfortare-ncordand vanjosu-i umar˝pleaca ˝Ca sa-si revada tara cu sate fara numar˝. Aceasta este o imagine vizuala ce este caracteristica pastelului. Prin intermediul hiperbolei, figura de stil care exagereaza insusirile unui obiect, dealul este descris astfel :˝Un urias urcandu-si poverile ce-l strang˝. O trasatura ce se regaseste in poezia ,,Varful dealului’’ este aceea ca figurile de stil au un rol deosebit in prezentarea tabloului si a sentimentelor, ele acutizand starea in care intra cititorul atunci cand citeste versurile. Gasim prezente in poezie personificarile urmatoare : dealul capata insusiri omenesti intrucat devine un personaj:˝ncordand vanjosu-i umar˝,˝din vale sui cu vii si crang˝. Si epitetul personificator are un rol important in realizarea peisajului: ˝vanjosu-i umar˝˝pletosul deal˝˝inceata caravana˝,  ˝salcii plangatoare ˝, ˝plopi pribegitori˝.

Tablourile se realizeaza cu ajutorul imaginilor vizuale, care induc cititorul in starea dorita de poezie si care fixeaza dimensiunile spatiale ale tabloului.

Modul principal de expunere este descrierea deoarece poetul prezinta tabloul din natura si starile sufletesti traite:uimirea in fata maretiei naturii, dragostea fata de locurile natale pe care le regaseste privind de departe din ,,Varful dealului”.

Datorita celor demonstrate, intarite cu exemple din text, poezia ,,Varful dealului”, de Ion Pillat este un pastel.

 

Alte întrebări interesante