Studii sociale, întrebare adresată de SashaRef, 8 ani în urmă

Demonstrează ca valorile europene reies din acele general umane va rog dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bexii
1

„Nu există valori europene, ci valori general umane: adevăr, toleranţă, încredere, respect”

Pentru mulți, valorile europene ar trece mai întâi prin valorile creștine și creștinism, sau, cum se spune des prin expresia-valiză: morala iudeo-creștină.

De acolo vin o serie de concepte care încă trebuie să își croiască loc în mentalitatea est-europeană. Separarea bisericii de stat de pildă, ceea ce e foarte important când vedem ofensiva religiei în țări precum Polonia (catolicismul) sau România (ortodoxia).

Drepturile homosexualilor sunt de asemenea o valoare europeană, multe țări permițând căsătoria cuplurilor gay și acordând exact aceleași drepturi cuplurilor hetero- ca și cuplurilor homo-sexuale.

Un recent studiu despre creștinismul în estul Europei realizat de institutul american de sondare a opiniei publice Pew arată că în Moldova, ţară preponderent ortodoxă, majoritatea cetăţenilor cred că valorile tradiţionale din societatea lor ar fi în conflict cu valorile occidentale şi că influenţa Occidentului ar trebui contrabalansată.

Factorul cel mai important ţine totuşi de influență pe care o au în contrabalansarea valorilor occidentale promotorii valorilor tradiţionale şi creştine şi anume biserica ortodoxă, dar şi unii politicieni şi partide politice.

Alte întrebări interesante