Istorie, întrebare adresată de chirilencoeva, 8 ani în urmă

Demonstrează cu câte un argument contribuția personalităților propuse în dezvoltarea culturii medievale românești:

Grigore Ureche___________________________________

b)Miron Costin___________________________________________

c)Ion Neculce____________________________

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de soSimple
1

Grigore Ureche (aproximativ 1590-1647) e primul cronicar moldovean de seama, a carui opera a infruntat timpurile, ajungind pana la noi. Era fiul lui Nestor Ureche, boier instruit detinind functii politice importante la sfirsitul veacului               al XVI-lea, in repetate randuri purtator de solii la Poarta Otomana, mare vornic al Tarii de Jos pe vremea domniei lui Eremia Movila.

Cronicarul de mai tirziu a invatat carte la Lvov, unde a studiat istoria, geografia, limbile clasice latina si greaca, retorica si poetica.Reintors in tara a participat la viata politica mai intai ca logofat, apoi spatar. In vremea domniei lui Vasile Lupu a fost unul din sfetnicii apropiati ai acestuia, mare spatar, iar din anul 1642, urmand calea parintelui sau, a ajuns mare vornic al aceleasi Tari de Jos.A murit in anul 1647 si a fost inmormantat intr-o cripta de la manastirea Bistrita din Moldova.

diplomat, filozof si poet, primul nostru scriitor de autentica valoare, reprezentant de frunte al culturii medievale din Moldova. Toate aceste titluri de eruditie si noblete, atribuite marelui inaintas sint pe deplin indreptatite de viata si faptele sale, de harul si locul ce ii revine in istoria literaturii romane.

Autor al mai multor scrieri in proza si in versuri ca 'Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron Voda incoace” de unde este parasit de Ureche vornicul din 'fara de Gios', cuprinzind o perioada de aproape sapte decenii (1595-1661),poemul filozofic “Viata lumii' (primul din literatura nationala), ' Istoria in versuri polone despre Tara Moldovei si Munteniei' cronica de proportii, nefinisata, 'De neamul moldovenilor, din ce tara au iesit stramosii lor', in care considera ca 'A lasa iarasi nescris, cu mare ocara infundat neamul acesta de o seama de scriitori ieste inimii durere.

Ion Neculce , acest cronicar de seama a neamului, a fost dregator, om politic, ocupand succesiv functiile de postelnic, vataf de aprozi, de vel aga si vel spatar. Iar in vremea domniei lui Dimitrie Cantemir a ajuns hatman al Moldovei.Dupa lupta de la Stanilesti (1711) l-a urmat pe domnitor in pribejiile sale prin Rusia. La intoarcere in Moldova a fost numit vornic al Tarii de Sus, apoi judecator de divan.La 73 de ani, dupa o viata zbuciumata a decedat rapus de batrinete.

Ne-a lasat drept mostenire 'Letopisetul 'Tarii Moldovei de la Dabija Voda pina la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat', inceput aproximativ din anul 1733, ca o continuare a operei ilustrului inaintas Miron Costin. Letopisetul este precedat de celebrele '0 sama de cuvinte', patruzeci si doua de legende istorice 'ce sint auzite din om in om de oameni vechi si batrini', in care sint evocate intr-o aleasa si dulce limba intimplari din viata unor domnitori al Moldovei si indeosebi din cea a lui Stefan cel Mare. Aceste legende, constituie in fond prima culegere de folclor autohton.

Alte întrebări interesante