Limba română, întrebare adresată de Sandocan1, 9 ani în urmă

Demonstreaza in 20-25 randuri ca, ,Emotii de toamna" de Nichita Stanescu apartine genului liric.va rog sa ma ajutati

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Mirela53
1
" emotii de toamna " apartine genului liric , deoarece , este prezent eul liric : " ..." (3 exemple cum ar fi m-astepti , tu pe mine , ochii tai ( adica cu pronume )) . Eul liric isi exprima sentimentele si starile sate de .... ( cum ar fi asteptare , admiratie , dor ) ( la fiecare emotie 1 exemplu ) . Starile pot fi ait individuale , cit si general - umane , deoarece ( ...) ( cum ar fi  dragostea , fericirea .. ) este specific fiintei umane . 
Răspuns de mbubulina
2
Titlul poeziei este o metafora, prin care eul liric isi exprima teama profunda pentru o iubire pe cale de a se sfarsi, starea de amaraciune provocata de o dragoste aflata in pragul destramarii. Astfel , cuvintele ,,emotie” si ,,toamna’’ nu se refera la anotimp ci la trairile interne ale eului liric provocate de stingerea treptata a iubirii , conditia in care se afla un suflet ,,desfrunzit” . 

Ca orice opera lirica si poezia ,,Emotie de toamna” se caracterizeaza printr-o accentuata subiectivitate , deoarece realitatea este prezentata si infatisata potrivit sensibilitatii eului liric . Astfel , eul liric isi exprima in mod direct senimentele determinate de o iubire tulburata de scurgerea nemiloasa a timpului . 

Valorificarea resurselor expresive ale limbii , prin folosirea unui limbaj figurat si armonios , concretizat in imagini artistice si figure de stil , menite sa-l emotioneze si sa-l sensibilizeze pe cititor . Astfel , afirmatia aparent banala ,,a venit toamna” ...
CAM ASA CEVA... SPER SA TE AJUTE

Sandocan1: ms mult
mbubulina: npk :*
Alte întrebări interesante