Istorie, întrebare adresată de nicole1998131, 9 ani în urmă

demonstreaza relatia de cauzalitate dinstre politica promovata de ALEXANDRU IOAN CUZA si abdigarea lui

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DMJ7
3
Incepand cu anul 1864 incepe asa numita "domnie autoritara" a lui AIC. In momentul in care cabinetul Mihai Kogalniceanu a propus proiectul legii rurale, Adunarea Obsteasca s-a opus, ducand la inaintarea demisiei premierului Kogalniceanu. Pentru a-si continua mandatul Cuza va supune poporul unui plebiscit, prin care s-a adoptat noul proiect constitutional, numit "Statutul dezvoltator al Conventiei de la Paris".

Principalele modificari: subordonarea puterii legislative celei executive (domnului), prin infiintarea Consiliului de Stat, care elabora proiecte de lege in numele domnului. 

Principalele reforme: adoptarea la 20 august 1864 a reformei rurale, in functie de numarul de vite al fiecarui taran. Aceasta reforma se infaptuia prin despagubirea boierilor pe o perioada de 15 ani. De asemenea, o alta reforma, legea instructiunii publice (decembrie 1865), in care era prevazuta gratuitatea si obligativitatea invatamantului primar. Totodata, introducerea Codului Civil, care garanta libertarea proprietatii si egalitatea.

Acestea au fost cele mai importante reforme ale lui AIC, fapt pentru care, pe urma lor, la nivelul Principatelor Unite avea sa se contituie asa numita "Monstruasa coalitie", alcatuita din reprezentanti ai miscarii conservatoare, respectiv liberale, care si-au propus inlaturarea lui AIC in temeiul respectarii Rezolutiilor adunarilor ad-hoc.

Greselile facute de Cuza in timpul domniei: viata personala si demiterea lui Mihail Kogalniceanu. La acestea se adauga declaratia lui Napoleon al III-lea (imparatul Frantei), prin care nu il mai sustinea pe Cuza.
De retinut ca in noaptea de 10 spre 11 februarie 1866 Cuza a fost tradat de garda personala, care a permis membrilor Monstruasei coalitii sa-l oblige pe domnitor sa semneze actul abdicarii, acesta urmand sa ia calea exilului (Heidelberg, pana in 1873 la moartea sa).

DMJ7: Ca o paranteza la viata personala a lui Cuza, ma refeream la relatia pe care el a avut-o cu amanta sa, Maria Obrenovici, un fel de Elena Lupescu pentru Carol al II-lea. :))))
Asta asa ca niste detalii de culise :D
nicole1998131: poti sa ma mai ajuti injka la un eseu?
DMJ7: Spune
Alte întrebări interesante