Limba română, întrebare adresată de menteclorentina765, 8 ani în urmă

Demontrati ca poezia:"Mă scald în zi"de Magda Isanos este un text liric
URGENT DAU COROANA​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alinananescu
24

Răspuns:

Genul liric cuprinde totalitatea creatiilor literare, in care comunicarea sentimentelor, trairilor, ideilor autorului, se realizeaza in mod direct.

Textul literar " Mă scald în zi" de Magda Isanos apartine genului liric, avand in vedere urmatoarele argumente:

Poezia este o confesiune lirică despre bucuria de a trăi.

Un argument care permite incadrarea textului in genul liric, este prezenta eului liric, indicata de verbe la pers.I ( mă scald, n-am, privesc, ma gandesc), pronume si adj.pronominale pers.I : mă, la persoana II: tu, verbe la imperativ: tu saruta-mi, cuvinte in vocativ.

Titlul este reluat în primul vers ,este mărturisirea poetei care se cufundă în ,,zi”,lumina începutului. Cuvintele titlului sunt :verbul pronominal activ însoțit de un pronume reflexiv,,mă”-marcă a eului liric  și locuțiunea adverbială,,în zi”-în viață,existență,trai.

Poeta se compară cu ,,un copil”inocent scăldat,,în râu”,apa vie din care iau naștere toate formele,este ca un botez,moment  al curăţirii spirituale,  renaşterea pentru viaţa cea nouă.Necunoscând trecutul și nici viitorul hoinărește,,voioasă”pe cărările însorite ale verii,timp al soarelui,al căldurii și al vieții ce dizolvă umbrele ,de care se bucură ,,grâul”-sămânța regeneratoare.

Strofa a doua conţine acelaşi amestec de bucurie cu promisiunea de a descrie sentimentul victoriei luminii  pure,al sincerătății în ora vie a încrederii în sine,timpul orientat spre viitor,al speranței-,,dimineața”.Este oda bucuriei de a fi într-un timp al purităţii, al făgăduiţei: e ora vieţii paradiziace, dar şi cea a încrederii în sine, în ceilalţi, în existenţă,de aceea adresarea directă  prin vocativul și imperativul cuvintelor. Își arată felul de a scrie,,cu fruntea”-simbolul gândirii, demnității,nobleții sufletului,cutezanței,,lângă cer”-simbol al conștiinței și al absolutului aspirațiilor.Tabloul plin de lumină dispare când,,fereastra”,ochiul casei se umple de-amurg, un timp situat înainte de înfăptuirea unui miracol.Personificată aceasta devine preocupată de starea de bucurie a poetei ce poate imagina abundența-,,grădina”,luminile destinului-,,stele-nalte”și începutul drumului spre lumina zilei—enumerație a ideilor poetice.Strofa abundă în figuri de stil:epitete antitetice,,înalte,scunde”;personificare:,,fereastra...se uită” contribuie toate la crearea unui sentiment al bucuriei  de a scrie.

Tema poeziei e bucuria de a trăi, evidențiază condiția poetei care se bucură de viață în prezent și de natura cu splendorile ei.

   În concluzie, poezia exprimă conştiinţa unei creatoare de versuri ce scoate la iveală lumina vieţii şi natura și putem spune că aparține genului liric.

Explicație:

Genul liric cuprinde totalitatea creatiilor literare, in care comunicarea sentimentelor, trairilor, ideilor autorului, se realizeaza in mod direct.

Textul literar... (titlul) de... (autorul) apartine genului liric, avand in vedere urmatoarele argumente.

Un argument care permite incadrarea

Un alt argument il constituie modul de expunere folosit (descrierea / monologul adresat), poezia prezentand ..... (ex: un colt din natura).

Expresivitatea textului liric este conferita de figurile de stil (exemple...) si de imaginile artistice (vizuale + dinamice, daca sunt, + exemple...).

Sentimentele prezente in acest text literar sunt.....

Tema textului este....

Prezenta elementelor de versificatie (rima.....,masura....,ritm...)

In concluzie, putem spune ca textul literar... (titlul) de... (autorul), apartine genului liric.

Alte întrebări interesante