Limba română, întrebare adresată de ionuja, 9 ani în urmă

descri in 15 enunturi ca pirslea cel voinic si merele de aur e un basm

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Velicico
2
Basmul este o naraţiune populară în proză, de mare întindere cu multe personaje, înzestrate cu puteri supranaturale, reprezentând binele care se luptă cu forţe potrivnice şi le biruie.Opera „Prâslea ce voinic şi merele de aur” a fost culeasă din popor şi inclusă de Petre Ispirescu în volumul „Basmele românilor”, fiind unul dintre cele mai cunoscute basme populare româneşti.Naraţiunea este amplă şi se bazează pe lupta dintre bine şi rău, iar personajele simbolizează aceste două modele morale opuse. Eroul -Prâslea- reprezintă binele, cinstea, curajul, adevărul, dreptatea, generozitatea, dragostea de oameni. El luptă, trecând peste numeroase obstacole, pentru a restabili ordinea şi armonia, pentru a-i pedepsi pe zmei care furau merele de aur din grădina tatălui său şi care ţineau captive trei frumoase fete. Adversarii săi sunt reprezentanţii răului şi au trăsături diametral opuse: necinstiţi, vicleni, răi şi evident vor fi învinşi de către viteazul Prâslea.În basm apar cifrele magice: trei, şapte, nouă. Împăratul avea trei feciori, erau trei zmei, trei fete. Eroul trece prin trei încercări: Prâslea îi învinge pe zmei, scapă de la moartea plănuită de fraţii săi şi prin trei probe (furca, cloşca, mărul) dovedeşte că el este cel care i-a învins pe zmei. Balaurul pe care îl omoară avea şapte capete. Ajutoarele acestuia sunt zgripţuroaica şi corbul – personaje pozitive.În concluzie pot afirma că opera „Prâslea ce voinic şi merele de aur” este un basm.
Răspuns de ruxandramaria2
0
Textul Praslea cel voinic si merele de aur,cules de Petre Ispirescu este basm deoarece intruneste toate notele definitorii ale acestei specii.In primul rand,formulele specifice basmului introduc cititorul intr-o lume fictiva,astef,identificand formula initiala ,„a fost odata ca niciodata” formula mediana „si se dusera zi de vara pana-n seara”|finala „si incalecai p-o sa si v-am spus povestea asa” care transforma textul intr-o adevarata poveste supralizatoare,alegoria fiind o mdalitate de imbinare a intamplarilor reale „era odata un imparat care aveao gradina” cu cele fantastice „pom cu mere de aur”.
In al doilea rand,eroul este protagonistul basmului care ilustreaza binele si este inzestrat cu insusiri iesite din comun.
In alta ordine de idei,cifrele magice intaresc caracterul de basm al textului,acestea fiind „3 fete,3 baieti,3 castele”|100 bucati de carne|paine
In concluzie datorita valorii sale estetice,textul analizat se incadreaza in specia literara basm.
Alte întrebări interesante