Istorie, întrebare adresată de irinaandrei94, 8 ani în urmă

Descrie Bătălia Angliei​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de spatariudebora2007
0

Răspuns:

Batalia Angliei

Explicație:

  Chiar dacă starea oficială de război a fost instituită între Marea Britanie

şi Germania încă din ziua de 3 septembrie 1939, dată la care britanicii şi

francezii au declarat război celui de-al Treilea Reich datorită agresiunii sale

împotriva Poloniei, cele două ţări au trecut prin faza războiului ciudat2

, pentru  ca, ulterior, să lupte una împotriva celeilalte de-abia în mai-iunie 1940, atunci  când Corpul Expediţionar Britanic a participat la încercarea trupelor franceze  de a stăvili agresiunea germană. Excluzând această confruntare terestră de pe  teritoriul francez, se poate afirma că, între britanici şi germani, o stare autentică  de război a fost instituită abia în vara anului 1940, mai precis la 10 iulie4 , dată la care a avut loc primul mare bombardament german asupra Angliei.

  Interesant este faptul că în toată această perioadă de timp, de aproape

un an de zile, germanii nu au avut niciun plan concret de atacare a Marii

Britanii, deşi era evident faptul că noua ordine europeană ce urma să fie

instituită de o eventuală victorie germană nu putea fi realizată fără a se ţine

cont de atitudinea Angliei. N-au fost întocmite planuri nici măcar după ce

Franţa a fost înfrântă, iar prăbuşirea sa era iminentă. Privind retrospectiv

evenimentele, cu detaşarea pe care o oferă cei aproape şaptezeci de ani scurşi  până acum, se poate afirma fără niciun dubiu că Adolf Hitler a tot sperat că va  ajunge până la urmă să realizeze o pace de compromis cu insularii, pe baza  condiţiilor favorabile pe care era dispus să le ofere. Mai mult decât atât, această  atitudine a conducătorului celui de-al Treilea Reich dovedeşte faptul că în  pofida planurilor sale măreţe, nu dorea să aibă o confruntare decisivă cu Marea  Britanie. Dovezile ce pot fi menţionate în acest sens sunt numeroase.

Evacuarea in extremis a trupelor britanice şi franceze de la Dunkerque5  ,

nenumăratele discursuri publice ţinute de Führer prin care acesta îşi exprima  speranţa într-o viitoare înţelegere cu Albionul, reprezintă doar câteva aspecte,  fără a mai menţiona evenimentele din perioada premergătoare războiului. Cu  siguranţă, această atitudine puţin belicoasă faţă de englezi era determinată de  marea admiraţie pe care Hitler o avea faţă de Marea Britanie, faţă de Imperiul  Britanic, la care se pot adăuga şi alte considerente, cum ar fi originea comună a  celor două popoare, englez şi german, a celor două limbi, precum şi faptul  deloc de neglijat că în concepţia ideologiei naţional-socialiste, popoarele  germanice ale Europei de Nord erau plasate în vârful piramidei rasiale care a avut loc primul mare bombardament german asupra Angliei.

Sper ca te-am ajutat....

Alte întrebări interesante