Biologie, întrebare adresată de pasareanumihael, 8 ani în urmă

Descrie drumul parcurs de un aliment la alegere prin tubul digestiv si transformările acestuia de a lungul tubului.
Mulțumesc anticipat!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de emiliaemy
11

In primul rand, alimentele sunt introduse in cavitatea bucala unde incepe digestia. In cavitatea bucala se digera amidonul preparat. Sub actiunea amilazei salivare acesta se descompune in maltoza.

Alimentele sunt supuse masticatiei si sunt amestecate cu saliva, formandu-se astfelt bolul alimentar. Urmeaza deglutitia, in care bolul alimentar este impins cu limba in faringe si sunt stimulate dendritele de la acest nivel care apartin nervilor IX si X, se inchide glota si se inhiba centrul respirator astfel incat se opreste respiratia in orice punct al ciclului respirator pe perioada deglutitiei, adica 1-2 secunde.

Din faringe, bolul alimentar ajunge in esofag si de acolo se indreapta spre stomac. Se transmite o unda de relaxare si stomacul si in mica masura si duodenul se relaxeaza pentru primirea alimentelor.

O data ajuns in stomac, bolul alimetar sufera consecinta activitatii motorii si secretorii a stomacului. In urma activitatii motorii, bolul alimentar este fragmentat si amestecat cu secretiile gastrice si se formeaza chimul gastric. In stomac are loc digestia lipidelor sub actiunea lipazei, a proteinelor sub actiunea pepsinei si lichefierea gelatinei sub actiunea gelatinazei.

Chimul gastric trece apoi prin sfincterul pilor in duoden, deci ajunge in intestinul subtire. Aici chimul este fragmentat de miscarile de propulsie ale intestinului subtire si amestecat cu secretiile intestinale si pancreatice. Toate secretiile pancreatice acționează doar in lumenul intestinal in timp ce toate secretiile intestinale actioneaza in vilozitatile intestinale.

La nivelul intestinului subtire are loc digestia lipidelor care se descompun in acizi grași si glicerol sub actiunea lipazei intestinale, a proteinelor (di- si tripeptide) care se descompun in aminoacizi sub actiunea peptidazei, si a dizaharidelor maltoza, izomaltoza, zaharoza si lactoza care se descompun astfel:

Maltoza sub actiunea maltazei in 2 molecule de glugoza

Izomaltoza sub actiunea izomaltazei tot in 2 molecule de glucoza

Zaharoza sub actiunea zaharazei intr-o molecula de glucoza si una de fructoza

Lactoza sub actiunea lactazei intr-o molecula de glucoza si una de galactoza.

In intestinul subtire ale loc absorbtia glucidelor, a aminoacizilor, a vitaminelor liposolubile (A, D, K, E) si a celor hidrosolubile (C, B1, B2, B6, B12 si PP), a electrolitilor (Na, Cl), a apei si a fierului bivalent.

La nivelul intestinului gros se depoziteaza materiile fecale pana are loc defecatia. La acest nivel miscarile sunt lente si se reabsorb Na, Cl si apa ramase neabsorbite si se secreta K.

Alte întrebări interesante