Istorie, întrebare adresată de XiMiO, 9 ani în urmă

Descrie la alegere activitatea unei personalitati remarcabile ale culturii Romanesti in perioada interbelica. URGENT!!!!!


Utilizator anonim: * Poate fi si Crainic Nichifor !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
12
∅ Nicolae Iorga ( 1 871 – 1 940 )
___________________________________



→ om de știință , publicist , scriitor si om politic , cel mai de seamă istoric al românilor , personalitate covârșitoare a culturii si stiintei românești și europene .


→ în cei peste 50 de ani de activitate științifică , N . Iorga a realizat o opera impresionantă , de proporții monumentale , fără egal în România , care a acoperit toate domeniile istoriei naționale și universale ( 1 003 volume , c . 13 000 de articole si studii si c . 5 000 de recenzii ) . După ce absolvă intr – un singur an Universitatea din Iași ( 1 888 ) si după studii la Paris , Berlin si Leipzig , obține doctoratul la 23 de ani , devenind profesor la Universitatea din București .



→ membru al Academiei Române ( 1 910 ) si al unor instituții și societăți științifice de prestigiu din întreaga lume , Doctor Honoris Causa a numeroase universități străine .




→ publicist neobosit , a fondat si condus numeroase ziare si reviste între care , în 1 906 , " Neamul românesc " , în ale cărui pagini vocea celui ce se bucura de un imens credit intelectual și moral s – a făcut auzită zi de zi , până la moarte . A fost un autor total , ilustrându – se si ca poet , dramaturg , memorialist , dar mai ales ca istoric literar, cu sinteze fundamentale în domeniu .


→ ca om politic , Nicolae Iorga s – a manifestat în special după 1 907 , când a condamnat represiunea sângeroasă a țăranilor răsculați .








Am obosit din scris , dar sper ca am putut să te ajut !
_____________________________________________


Creație proprie !
________________


Mult noroc !
_____________

XiMiO: Merci!!! Apreciez!
Utilizator anonim: Cpl ! Istoric în acțiune !
XiMiO: Respect!
Utilizator anonim: Ok ! Spor la scris !
Utilizator anonim: Si altadata !
Alte întrebări interesante