Limba română, întrebare adresată de Nellymuzik, 9 ani în urmă

Descrie o caracterizare a unui personaj dintr-un text citit individual in 10-15 randuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de aurelcraciun59
41
                                 Niculaes este personajul principal din povestea ” Un om necajit„  maturizat înainte de vreme din cauza greutatilor din viata lui.
                   Fiind lipsit de iubire din partea familiei  si traind mai mult printre straini si pe strazi el se descurca foarte bine în viata reala .Fața lui ne arata tulburarea sufletului lui: „Era un copilas palid”. Acest  dublu epitet „ un copilas palid si maruntel ne descopere o fiinta mica ca varsta iar diminutivele copilas, maruntel ne arata totusi figura frumoasa a copilului .folosind caracterizarea directa autorul Mihail Sadoveanu arata si alte trasaturi ale copilului:„Flacaul cu care vorbeam era numai de o schioapa ...intrase în a opta primavara a vietii lui. Un copil îmbracat modest aratand ca vine dintr-o familie saraca „ târa pe pamantul reavan niste ciubote grele ale unui frate mai mare ” iar faptul ca si-a scos palarioara din cap arata cat este de politicos .Tristetea lui Niculaes o vedem atunci cand vorbeste „glas moale” glas subtirel„ . Este trist fiindca i-au murit multe oi iar tatal lui îl cearta desi nu el este vinovat de acest lucru,iar mama lui murise la Craciun si nu îl putea ajuta.
Răspuns de MariaDN
89
Nică este personajul individual ,  principal din opera ,, Amintiri din copilărie,,  , unde el îşi prezintă intâmplările şi trăznările sale.         Acesta este caracterizat in mod direct de către autor , dar şi indirect  prin  vorbe , gesturi şi trăznările sale.           
  Din ceea ce ne prezintă naratorul  la inceput , reiese că lui Nică nu îi plăcea şcoala , ci era interesat de prinsul muştelor , insă pe parsurs se trezeşte şi incepe să îi placă  invăţătura.           
Portretul său fizic ne este prezentat prin intermediul altor personaje , prin dialogul său cu mama sa ,,Iesi,copile cu parul balan, afara sirade la soare doar s-a indreptat vremea",iar portretul moral  ne este prezentat  de către autor ca fiind un copil ruşinos ,,o multime de baieti si fete intre care eram si eu,un baiet prizarit,rusinos si fricos si de umbra mea,,Nică era un simplu copil dintr-o  familie  de la tară , care a avut ocazia să devină din neştiutor de carte  un invăţat. Acesta este prezentat , impreună cu familia sa , ca nişte oameni  modeşti , imbrăcaţi tărăneşte , muncitori şi cinstiţi.       
   Nică  este unul din puţinii copii care reuşeşte prin propiile puteri şi propriile ambiţii să facă ceva bun in viaţă
Alte întrebări interesante