Istorie, întrebare adresată de kenzor2k19, 8 ani în urmă

Descrie orașul-stat Sparta în 5 propoziții importante. Va rog urgent!!!​


stelutamagica: Sparta sau Lacedemonia a fost un oras-stat din Grecia Antica,situat pe raul Eurotas.Statul spartan era condus de doi regi ,considerati sefi militari supremi si preoti ,de Sfatul Batranilor (Gerusia) si Adunarea Poporului numita Apella .Organizarea politica era bazata pe dominatia absoluta a minoritatii razboinice a spartanilor ,5% razboinci , 90% din locuitori erau sclavi .Sparta era caracterizata de o cultura razboinica.
stelutamagica: . Pamanturile din Sparta erau cultivate de sclavi si periecii,care erau supravegheati intens deoarece erau mai numerosi decat spartanii,ceea ce a provocat numeroase revolte.O problema a Spartei era si lipsa marinei,motiv pentru care in batalia de la Termopile a fost nevoita sa recurga la inamicul sau, Atena.Prima infrangere a spartanilor a fost inregistrata in aceasta batalie contra Imperiului Persan.
stelutamagica: .Sparta nu a trimis decat cateva sute de razboinici sprijiniti de marina greaca.Legenda spune ca regele Leonida insotit de 300 de spartani , au tinut piept la 1.000.000 de soldati persani pentru 3 zile si 3 nopti .Aceasta isprava a dat curaj grecilor care au reusit sa invinga armata persana.Sparta a obtinut hegemonia Greciei in 431-404 i.Hr in Razboiul Peloponesiac.Teba a inlaturat succesul Spartei in batalia de la Leuctra , 371 iulie i.Hr.
kenzor2k19: primul msj e foarte bun doar daca ai mai putea gen schimba alea cu 5% 90%,sau daca nu ai ce adauga altceva poti sa o modifici dar nu prin procente,dar in rest foarte bun,mersi mult!
stelutamagica: pai gen poti transcrie asta dar fara acea propozitie cu %
kenzor2k19: bine,mersi multtt
stelutamagica: cu mare dragg

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stelutamagica
1

Răspuns:

Sparta este asezata in sudul Greciei Continentale,in Peloponez.

Locuitorii cetatii Sparta se impart in mai multe categorii:Spartanii,perii,hilotii

Era un stat aristocratic.

Principalele institutii:Consiliul de efori

Consiliul Batranilor

Adunarea poporului(Apella)

Organizarea politica a cetatii a fost realizata de Licurg

Sper ca te am ajutatt!Succes!=)))


kenzor2k19: Mersi mult :)) Doar daca puteai sa mai adaugi putin si sa o faci ca eseu,dar si asa e foarte bun, mersi mult inca odata
stelutamagica: imi pare rau=((
kenzor2k19: nu trebuie sa spui asa,e foarte bun asa cum este, eu cer prea mult :))
stelutamagica: ma bucur,dar te inteleg=)
kenzor2k19: :)) inca odată iti multumesc dar nush daca cer prea muly daca m ai putea ajuta la a descrie atena in 5 propozitii, scuze am test maine si sunt disperat :))
Alte întrebări interesante