Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Descrie peronajele din Enigma Otiliei.
Imi trebuie descrierea tuturor personajelor.


Utilizator anonim: le poti enumera?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Thheeoo
24
Otilia Marculescu- personaj care umblă după bani și este în stare sa facă orice pentru bani. ia totul ca pe o joaca și se joaca cu sentimentele lui Felix.
Felix Sima - este încadrat în unul din cele doua planuri ale romanului drumul formarii unui tânăr acesta fiind chiar el (Felix Sima ) și împlinirea strălucitoare a carierei sale.
Leonida Pascalopol - este un aristocrat care este îndrăgostit de Otilia și lupta pentru a o avea.
Costache Giurgiuveanu - Costache pare un personaj bun pentru că iubea pe Otilia în realitate el fugea după bani și nu avea grija de Felix în calitate de tutore.
Aglaie- ținea mult la copii ei și îi apara, se vede totuși că fugea după banii lui mos Costache aceasta era scopul ei de a fi bogată.
Stanica Tulea-era un avocat și era soțul Olimpiei, juca bine teatru și îi mânca de bani pe socrii și pe mos Costache. Era un prefăcut și nimic altceva.
Simion Tulea - simbolizează un roman maniacul decrepit, căzut în senilitate.
Aurica Tulea reprezintă tipul fetei bătrâne.
Titi Tulea - tipul bolnavului mental
Olimpia Tulea -Femeie placida
Georgeta - Reprezintă tipul unei femei usoare și plina de moravuri care se lasă condusă de bani și manipulata de cei ce dețineau bani.
Răspuns de Utilizator anonim
23
Otilia Mărculescu = este personajul in jurul căruia se construiește acțiunea din roman, un personaj naiv, pueril dar plin de farmec, firavă și delicată. Otilia este implicată într-o relație amoroasă cu Felix dar firea ei enigmatică se pierde când motivația ei devin banii.

Felix Sima = este un tânăr cu aspirații, își dorește o carieră de succes, autorul îl prezintă in plină formare, evoluția sa fiind privită atât din perspectiva carierei cât și a sentimentelor pe care le are.  

Leonida Pascalopol =  este un aristocrat trecut de prima tinerețe, prezentat in antiteză față de colocatarii casei in care stă Otilia. Este bogat, are o fizionomie a unui om care nu cunoaște lipsurile, dar in acelasși timp este manierat și cultivat. El este îndrăgostit de Otilia și nu se reține din a o răsfăța și a-i fi ca un tată.  

Costache Giurgiuveanu = este arhetipul avarului, aparent este o persoană altruistă, în realitate, adevărata lui iubire sunt banii.  

Aglaie Tulea = este un personaj al cărui trăsături fizice se împletesc în mod armonios cu trăsăturile de caracter. Ea este o ființă plină de invidie, care trăiește pentru a-și vedea copiii realizați, lucru care nu se se întâmplă. Este lipsită de orice fel de afecțiune față de oricine, însă este devotată copiilor ei. O urăște pe Otilia și face tot posibilul să se interpună în planurile fratelui ei de a o adopta pe Otilia. 

Stanică Rațiu = avocat de meserie - chiar numele ”Rațiu” indică faptul că ar trebui să fie un om rațional, soțul Olimpiei și ginerele Aglaei, este de fapt, un personaj meschin, ipocrit, un parazit social care trăia pe spinarea celor din jur. Reușește in final să fure banii lui moș Costache, lăsând-o pe Otilia fără ceea ce i se cuvenea.  

Simion Tulea = este un personaj secundar, fără importanță în desfășurarea acțiunii, stârnște compasiune prin senilitatea pe care o afișează.
 
Aurica Tulea = este fiica Aglaei, neîmplinită, reprezintă tipul fetei bătrâne, fără perspective. 

Titi Tulea = este fratele Auricăi și al Olimpiei, fiul Aglaei. Reprezintă un personaj cu probleme de personalitate, bolnav psihic care isi găseste alinare in legănat.  

Olimpia Rațiu = este soția lui Stănică Rațiu dar de care acesta va divorța, fiica Aglaei, reprezintă tipul personajului feminin lipsit de orice motiv, plictisită, leneșă, placidă și nepăsătoare care primește moartea fiului ei ca pe o ușurare.  

Georgeta = devine soția lui Stănică după ce acesta se îmbogățește, ea este un personaj frivol.
Alte întrebări interesante