descrie un interpret din moldova
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Dan Bălan este un interpret, compozitor, producător, instrumentist, textier din Republica Moldova.El era unul dintre membrii cunoscutei trupe O-zone, care, la începutul lui 2000, a cucerit întreaga lume cu piesa „Dragostea din tei”.
După desființarea trupei, Dan Bălan începe un proiect solo. În aprilie 2010, este prezentat oficial noul single „Chica Bomb”, care devine în scurt timp hit incontestabil și se plasează în top 10 în chart-urile mai multor țări europene, printre care Marea Britanie, Germania, Danemarca, Austria și România. În Rusia și Grecia piesa ajunge pe prima poziție.
După un asemenea succes, Dan decide să se orienteze către piața muzicală din Europa de Est. Ceea ce i-a reușit. Piesele lui au ajuns în topurile rusești și ucrainene, iar ulterior, devine jurat la „Vocea Ucrainei”.
Explicație:
El este un interpret din moldova!!!!
Răspuns:
Ioana Căpraru este o interpretă de muzică populară din Republica Moldova.
S-a născut pe 6 septembrie 1952, în satul Cotihana, situat pe malul Prutului, în raionul Cahul. S-a născut şi a crescut într-o familie de artişti populari, de la care a învăţat că muzica uneşte oamenii: tatăl ei cânta la fluier, iar un frate de-al ei la acordeon. Mama ei, de asemenea, cânta adesea la petreceri, nunți si cumetrii.
Și-a făcut debutul profesional în anul 1971. A fost solistă în numeroase orchestre de muzică populară. Pe parcursul carierei sale artistice a înregistrat la Radio Chișinău mai multe cântece populare. În prezent, este solistă a Orchestrei de muzică populară „Plai moldovenesc” a Ministerului Afacerilor Interne, condusă de soțul ei, violonistul și dirijorul Vladimir Serbușcă și activează și în orchestra de cântece și dansuri populare "Fluieraș", condusă de maestrul Serghei Ciuhrii.
În 1993 i-a fost conferit titlul de Maestru în Arte. În 2009 a primit distincția Artist al Poporului Republicii Moldova.
Viaţa nu i-a făcut cadouri Ioanei Căpraru. Dimpotrivă, a trăit greutăţi la fel ca mulţi alţii din ţară. Însă şi-a asumat acest destin, convinsă că patria are nevoie de copiii săi aici, nu peste graniţă.
Cântă deopotrivă pentru moldovenii de acasă şi pentru cei plecaţi să caute mai binele în alte ţări. Însă constată cu regret că libertatea a ştirbit din valorile naţionale fundamentale. Privind în urmă la cei 22 de ani de independenţă ai ţării, îşi doreşte mai mult ca niciodată ca moldovenii să-şi unească sufletele, visele şi mintea pentru un viitor mai bun: "Eu am simţit că prin acest cântec pot să-i îndemn să se unească toţi, să nu ne mai duşmănim, să nu ne învrăjbim, să ne vedem de neamul nostru. Ne-am dezbinat. Ne-am împărţit care şi încotro. De ce v-aţi dus? Cine o să îndrepte răul de aici? Pe cine lăsăm noi aici să facă ceva pentru ţara asta?"
"Să ţii la limbă, să ţii la tot ce ne-au lăsat strămoşii noştri, lucrurile de mână care se fac: împletitul, brodatul, croşetatul, ţesutul covoarelor. Acestea era cele mai de preţ din ce avea neamul nostru. Nu toţi au înţeles ce înseamnă să fii independent, să fii liber. Cu părere de rău, s-a început a pune preţ mai mult pe ban, ceea ce înainte nu era", a remarcat Ioana Căpraru.
Are de reproşat şi autorităţilor că, prinse în lupta politică, ajung să îngroape valorile culturale. "Nu se ia seama de cultură, după ce am obţinut independenţa. Ministrul Culturii în primul rând trebuie să-i ia în seamă pe artiştii consacraţi. Cei care au făcut ceva pentru Moldova, pentru ţară, pentru cultura asta", a subliniat interpreta într-un interviu apărut pe https://www.publika.md.
Explicație: