Biologie, întrebare adresată de gabifetco3, 8 ani în urmă

.Descrie urmatoarea afectiune:calculoza renală conform algoritmului:
Cauze-
Simptome-
Tratament-
Profilaxie-​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dianavoicu0488
4

Răspuns:

Cauze: regimul hidric inadecvat ,infectiile urinare repetate,tulbarile metabolice si afectiunile medicale preexistente,consumul de alimente bogate in oxalati ,mostenire genetica si in cazuri foarte rare productia crescuta de hormoni sintetizati de glandele paratiroide.

Simptome: colica renala cu durere intensa cu debut la nivelul zonei lombare insorita de disurie si polakiurie hematurie( sange in urina) ,greata,varsaturi,inapetenta,tulburari de tranzit( constipatie sau diaree) ,oboseala.

Tratament :pentru calculii de dimensiuni mici se poate urma tratament la domiciliu prin administrare de medicamente alfa blocante si antibiotice in caz de infectie plus consum de lichide ( ceai neindulcit,,apa plata) cumonitorizare ambulatorie (7-10 -zile) .In cazul calculilor multipli sau de dimensiuni mari se recomanda tratamente minim- invazive sau chirurgicale.

Profilaxie : hidratare zilnica cel putin 2 itri de apa ,ceaidin cozi de cirese ,interzis alcoolul.Dieta echilibrata ,consul scazut de alimente bogate in oxalat de calciu (spanac ,nuci,ciocolata,etc),reducerea cantitatii de sare din alimentatie si a proteinei.Fticte si legume consumate zilnic .

Alte întrebări interesante