Limba română, întrebare adresată de popesculidia06, 8 ani în urmă

descrierea personajului mos mihail din opera "Sania" pe lung​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gilcamihela13134
7

Răspuns: Moş Mihail era unul din meşterii talentaţi ai satului

El îşi iubea lucrul. Toată viaţa a fost respectat de consăteni, mai ales pentru faptul că îi servea cu vin gustus preparat de el.Pană a face sania se înţelegea cu baba foarte bine.

Îi plăcea să trăiască în curăţenie, aceasta înţelegem din acţiunea ,,spre seară a adunat frunzele măturate pin

ogradă şi le-a dat jos “. Era un om gospodar şi priceput.

Strîngea poama cînd era numai bună de vin. Cînd meşterea poloboace şi chiar sania, lucra cu mare atenţie ca să nu

fărîme ceva. Moşul dacă hotărî ceva puteai zice că e şi făcut ca, de exemplu, cînd i-a promis babei că va face o sanie.

Aşa şi a fost, numai că a durat mult timp, fiindcă se străduia să fie unică aşa cum nu au mai văzut lemnarii de pe  pămînt. De dragul creaţiei moş Mihail a uitat şi de babă, şi de gospodărie, creaţia pasionîndu-l enorm.

El visa să facă o sanie ,,pentru care şi cel de seama lui i-ar zice bade”, adică un lucru valoros în care s-ar vedea că a

pus mult suflet. Cu toate că soţia sa era ,,sprintenă la minte”şi ,,îndată prindea firul”, ea l-a părăsit, fiindcă nu  înţelegea ce-i creaţia meşterului adevărat.

Moş Mihail este tipul omul dedicat muncii şi pasiunii de a crea. Pentru el nu contează ce anume să meşterească, fiindcă în finalul operei îl vedem învăluit de aceeaşi ,,tulburare”, adică pasiune pentru creaţie. El spune că nu era în închipuirea lui o sanie, ci altceva. Deci conta doar chemarea interioară din sufletul lui, care îl făcea să fie neobosit,în continuă căutare. Maiestrul adevărat apare pe pămînt ca să lase urmaşilor o creaţie de valoare. Astfel el se dedică, viaţa-i devenind frămînt şi entuziasm.

Alte întrebări interesante