Biologie, întrebare adresată de bejenarifrancesca30, 8 ani în urmă

Descrierea savanei in 20 enunțuri rapid!! dau coroana!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de airamlaura9
2

Răspuns:

Savana este un tip de stepă semiaridă, situată în regiunea tropicală din partea centrală a Africii și, local, în America de Sud.Biotopul este diferit de cel al altor stepe. În savană cad mai puține precipitații decât în stepa europeană. Clima în savană este mai caldă, iar anual sunt înregistrate secete. Solurile sunt mai puțin fertile, iar luminozitatea este maximă. Sunt două anotimpuri principale: sezonul secetos și sezonul ploios.

Flora savanei este adaptată condițiilor climaterice neprielnice din savană. Astfel în savană se întâlnesc arbori precum baobabul, care oferă faunei fitofage a savanei hrana necesară.Astfel, pentru a supraviețui, arborii și arbuștii depozitează în trunchi apă pentru a supraviețui sezonului secetos. Însă vegetația dominantă este cea ierboasă, iar plantele ierboase își usucă partea superioară a corpului (situată deasupra solului), transportând substanțele hrănitoare și la rădăcini, și astfel reduc evaporarea apei.

Fauna savanei este reprezentată de mai multe tipuri de animale:erbivore (antilope, zebre, girafe, elefanți, bivoli, rinoceri)carnivore (lei, leoparzi, hiene, gheparzi, șacali, câini pătați)rozătoarepăsări (struți, păsări țesătoare)insecte

Pentru biogeografii americani savana este acea formatie din zonele tropicale cu “ierburi inalte sezoniere mai mult sau mai putin xeromorfe si in care domina gramineele,alaturi de care se intalnesc arbori si arbusti sau palmieri izolati” sau “cea de ierburi inalte permanente (din zonele temperate)”.Este deci vorba de ceea ce numim stepa sau preerie.Savanele cuprind regiunile cu climat tropical din America de Sud (din Guyana sin din lungul fluviului Orinoco,unde se numeste llanos si din Brazilia,numite campos), din Africa tropicala, din Austalia si IndiaSavanele fac trecerea intre padurile dense tropicale umede si deserturi sau catre padurile cu frunze cazatoare ale zonei temperate.uneori padurea patrunde puternic in cadrul savanei in lungul raurilor ce o traverseaza, alcatuind asa-numitele “paduri galerii”.

Alte întrebări interesante