Biologie, întrebare adresată de kaiparker1970, 8 ani în urmă

Descrierea sistemului repirator!!!
PLSSS​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de VeveritaZburatoare
1
Sistemul respirator la om :

Fose nazale-> comunică cu exteriorul prin nori iar cu faringele prin orificii numite coane. Sunt căptușite cu o mucoasă subțire, bine vascularizată cu glandele mucoase și peri.

Laringe-> Tub cartilaginos căptușit cu o membrană care formează 2 perechi de corzi vocale care produc sunetele prin vibrație ție la ieșirea aerului din plămâni. Conduce aerul și reprezintă principalul organ al vorbirii.

Faringe-> tub musculos fiindcă ale comună de trecere a aerului și alimentelor. Reprezintă amigdale care dețin agenții patogeni.

Trahee-> organ tubular de 10-12 centimetri lungime. Este alcătuit din 16-20 inele cartilaginoase care o mențin deschisă permanent. În zona de contact cu esofagul inelele sunt incomplete fiind completate cu țesutul muscular.

Bronhii principale -> sunt structuri cartilaginoase care pătrund în plămâni și se ramifică formând arborele bronșic. Bronhiolele ( ultimele ramificații) conțin fibre musculare.


Plămânii-> sunt organe pereche moi, de culoare roz roșiatică, elastici, spongios, sunt situații în cutia toracică, deoparte și de alta a inimii. La nivelul lor se realizează schimbul de gaze respiratorii.

Sper ca te-am ajutat! Coroana?
Alte întrebări interesante