Limba română, întrebare adresată de alinalexandru, 9 ani în urmă

descrierea unui obicei de iarna ( clasa a 3 a )

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndreeaDeea89
28
Colindele

Colindele, urarile de belsug si recolta bogata cu Plugul, Plugusorul, Sorcova, Jocurile cu masti (Capra, Cerbul, Ursul), Cantecele de stea sunt cateva din manifestarile folclorice care fac din sarbatorile de iarna unele din cele mai spectaculoase manifestari spirituale ale poporului nostru.

Colindatul, cuvant derivat din latinescul "calenda", deschide, de obicei, ciclul celor 12 zile ale sarbatorilor de Anul Nou. La colindat participa tot satul traditional, desi efectiv colinda doar copiii si flacaii, constituiti in cete, ceata fiind alcatuita dupa o oranduiala bine stabilita, avand o ierarhie proprie, un conducator si un loc de intalnire. Incepand cu ajunul Craciunului, de la miezul noptii si pana la revarsatul zorilor ulitele satelor rasuna de glasul colindatori.

Purtand costume traditionale si traiste cat mai incapatoare, colindatorii merg din casa-n casa si striga la ferestrele luminate: "Buna dimineata la Mos Ajun,/Ne dati ori nu ne dati", si daca cei din casa le deschid usa, incep sa cante mai departe. Cu acest prilej, gazda le imparte colindete: covrigi, nuci, mere, colacei de faina framantati si copti chiar in acea zi.
Alte întrebări interesante