Istorie, întrebare adresată de vladmong7, 8 ani în urmă

Descrieţi 3 personalităţi consideraţi scriitori umanisti şi câte 1-2 enunţuri despre ce au realizat.​


baltatescughita4: Da
vladmong7: dacă mu mă crezi uitete la SMS moastre
baltatescughita4: cei ăla
baltatescughita4: aaaa
baltatescughita4: acum am citit iar și am citit mai bn
baltatescughita4: la sms urile noastre adc
baltatescughita4: da
baltatescughita4: ok
baltatescughita4: cmf
baltatescughita4: cum e viața

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de princessq
2

Constantin Cantacuzino stolnicul a fost un boier din Țara Românească, recunoscut drept un reprezentant de seamă al umanismului în spațiul cultural român, cu aplecare spre domenii precum istoria și geografia. A făcut studii la Constantinopol și Universitatea din Padova. Un izvor important pentru istoria românilor este harta Valahiei, realizată de el împreună cu Ion Comnen. Cantacuzino este și autorul unei istorii neterminate a Țării Românești, în care a încercat să umple lacuna de cunoștințe despre istoria timpurie a românilor. Pe lângă corespondența cu renumite personalități politice, diplomați și cărturari ca Gherasim Cretanul, Antonio dall'Acqua, Albano Albanese sau Bonvicinius, stolnicul Cantacuzino a lăsat posterității caiete de note istorice și o operă istorică fundamentală, Istoria Țării Rumânești dintru început (1716)care analizează critic un material extrem de bogat, cuprinzând autori antici, bizantini și occidentali. Lucrarea este redactată la inițiativa lui Ferdinand Marsigli[9] și susține cu multă fervență, combătând opiniile contrare, originea romană a poporului român și continuitatea sa pe teritoriul Daciei, acumulând mărturii despre teritoriul și locuitorii acestui stat, despre războaiele daco-romane și romanizarea Daciei.



François Rabelais a fost un scriitor și medic francez. Spirit umanist, poliglot, cu largă deschidere culturală, a fost una dintre cele mai reprezentative personalități ale Renașterii.Opera care i-a asigurat nemurirea o constituie romanele Gargantua și Pantagruel, o satiră acidă la adresa moravurilor acelei epoci, prin care critică bigotismul, superstițiile și abuzurile clerului, realizată în maniera grotescului.



Giovanni Boccaccio (n. 16 iulie 1313, Certaldo, Toscana, Italia – d. 21 decembrie 1375 Certaldo, Toscana, Italia) a fost un poet și umanist italian. Cu povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul”, 1470) a influențat nu numai dezvoltarea literaturii italiene, dar a și creat modelul genului de nuvelă, reluat în creația multor scriitori europeni.


Alte întrebări interesante