Istorie, întrebare adresată de andriesalexandra485, 8 ani în urmă

descrieți batalia si tactica militara folosita de Mircea cel Batran si Baiazid in razboiul din anul 1394 de la rovine si batalia di anul 1396 de la nicopole​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danielalacramioara2
2

Răspuns:

După încetarea campaniei în 1394, conform obiceiului otoman în preajma zilei de 26 octombrie, unităţi româneşti de cavalerie au trecut rapid fluviul şi, pe mai multe coloane, au atacat baza de akîngii de la Karînovasî [5]. A fost un dezastru turcesc după cum recunosc cu neplăcere şi cronicarii otomani [6]. Prin acest raid se asigura momentan liniştea Munteniei, dar se ştia că Baiazid nu era omul care să ierte sau să uite. Iarna dintre anii 1394 şi 1395 a fost liniştită şi regele Ungariei a putut să iniţieze o campanie împotriva MoldoveiConfruntarea dintre armata voievodului Mircea cel Bătrân (1386 -1418) şi cea a sultanului Baiazid Fulgerul a avut caracteristica unei bătălii frontale, adică a fost cu mari pierderi de ambele părţi. Informaţiile circulau greu în epocă şi doar fragmente de descriere s-au mai păstrat în analele slave, bizantine şi otomane. Urmaşii eroilor de la Rovine nu mai ştiau data şi locul desfăşurării acţiunii şi doar intelectualii mai citeau de prin vechile cronici ale vecinilor [1].

Articolul de faţă îşi propune să prezinte o nouă cronologie, total deosebită de teoriile precedente. Se acceptă două date principale şi chiar două sau mai multe expediţii sultanale [2]. Data de 10 octombrie 1394 a fost combătută cu 17 mai 1395, argumentele în favoarea ultimei zile fiind destul de şubrede. Noua teorie propune următoarea înlãnţuire a evenimentelor. În 1393, s-au dus lupte crâncene pentru cucerirea ţaratului lui Şişman [3], iar apoi trupele otomane au înaintat spre Silistra, cetatea capitulând după un asediu îndelungat şi garnizoana a fost măcelărită [4]. Cum năvrapii, călăreţi care nu trăiau decât din pradă, nu aveau ce să facă la un asediu, au fost trimişi să jefuiască la nord de fluviu şi în Dobrogea, ceea ce a provocat riposta ofensivă a voievodului Mircea cel Bătrân.

Alte întrebări interesante