Biologie, întrebare adresată de standoffulmeu89, 8 ani în urmă

Descrieţi circulația sîngelui la peşti, amfibieni şi păsări.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gresoiuianis
0

Răspuns:

Explicație:

Pesti:

La pesti, sangele, intr-un circuit complet, trece o singura data prin inima. Inima are 2 camere:un atriu care primeste de la tesuturi sange incarcat cu dioxid de carbon si un ventricul care il pompeaza spre branhii. Dupa oxigenare, sangele este dus de artere spre tesuturi, de unde se intoarce la atriu prin vene. Deci, sangele circula pe traseul: ventricul->branhii->tesuturi->atriu->ventricul si procesul se reia

Amfibieni: (Broască)

roaștele sunt un tip de amfibieni cu un sistem circulator închis. Prin urmare, sângele său circulă numai prin vasele de sânge și inima. Sistemul circulator al broaștelor este compus din două părți: sistemul cardiovascular și sistemul limfatic. Principala funcție a sistemului cardiovascular este de a furniza oxigen și nutrienți țesuturilor și de a ajuta la eliminarea deșeurilor metabolice, în timp ce sistemul limfatic drenează plasma rămasă la inimă.

Păsări:

Pasarile prezinta un sistem circulator dublu, inchis, comparativ cu cel al mamiferelor.

Inima se intinde intre locul de bifurcare a traheei si ficat, plamanii inconjurand baza inimii iar ficatul varful acesteia.

Fata de alte animale pasarile prezinta o inima mare; raportat la masa corpului are o masa aproape dubla fata de mamifere. Inima este mai mare la speciile mici respectiv la specii care traiesc la altitudini mari.

Inima prezinta patru compartimente, partea dreapta (venoasa) fiind complet separata de cea stanga (arteriala), care are si peretii mai grosi intrucat aici se creeaza forta care asigura circulatia sangelui.

In jurul inimii se gaseste un pericard, iar intre inima si pericard se formeaza un spatiu pericardial in care se gaseste un lichid limpede.

Din cele sase perechi de arcuri aortice, prezente in faza embrionara, primele doua si a cincea se resorb. Din perechea a treia se formeaza cele doua arterele carotide intre care la cele mai multe specii apare o anastomozare iar din perechea a sasea se formeaza arterele pulmonare.

Alte întrebări interesante