Istorie, întrebare adresată de carlamariamircea, 8 ani în urmă

Descrieți, într-un scurt text, una dintre luptele românilor pentru independență. Precizați: anul și locul desfășurării luptei; conducătorul oștii române; strategia de luptă a românilor; caracteristicile geografice ale locului bătăliei; rezultatul luptei și urmările acesteia.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Moldovan5
5

Vlad Tepes: ATACUL DE NOAPTE: A fost o batalie condusa de Vlad Tepes impotriva armatei otomane (armata sultanului Mehmed al II-lea). S-a desfasurat pe drumul dintre Nicopole si cetatea de scaun a Tarii Romanesti, Targoviste, in noaptea de 16/17 iunie 1462. Batalia s-a sfarsit cu victoria romanilor. Cauza luptei s-a datorat refuzului lui Vlad Tepes de a mai plati tribut turcilor.In cadrul luptei Vlad Tepes si oastea lui, imbracati in haine turcesti, ataca pe timpul noptii armata otomana, dorind sa-l ucida pe sultan. Desi nu reuseste sa-l ucida pe sultan, oastea romana ucide aproximativ 300 de ieniceri. Vlad foloseste in cadrul atacului "tactica pamantului parjolit": arde terenurile si satele si otraveste fantanile. Batalia se desfasoara in locuri greu accesibile, mlastinoase, formate prin devierea raurilor mici.

E bine


carlamariamircea: msss
Răspuns de vicapascaru8
1
Lupta de la Plevna, din 1877, a fost una dintre cele mai importante lupte ale românilor pentru independență. Aceasta a avut loc în Bulgaria, în orașul Plevna, și a fost condusă de către generalul Gheorghe Manu. Strategia de luptă adoptată de români a inclus asediul orașului și construirea unei cetăți înconjurate de ziduri în jurul orașului. Acest lucru le-a permis românilor să controleze accesul la Plevna și să prevină intrarea trupelor inamice. Locul bătăliei era caracterizat prin terenuri accidentate și o climă rece. Rezultatul luptei a fost un succes pentru armata română, care a reuşit să cucerească Plevna și să obţină victoria asupra armatelor turceşti. Aceast succes a contribuit semnificativ la realizarea independenţei României şi la formarea statului modern românesc.
Alte întrebări interesante