Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Descrieti lupta anti otomana dusa de dimitri cantemir (batalia de la STANILESTI)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabrielacalin88
3

Răspuns:

Bătălia de la Stănilești a avut loc între în iulie 1711 între Rusia (sprijinită de Dimitrie Cantemir - Principatul Moldovei) și trupe ale Imperiului Otoman.

Voievodul Moldovei Dimitrie Cantemir l-a sprijinit în această bătălie pe țarul Petru cel Mare în campania acestuia împotriva Imperiului Otoman.

Mai multe detalii despre aceasta batalie:

În vara anului 1711, domnitorul Moldovei, Dimitrie Cantemir, a luat parte la bătălia de la Stănileşti dată între ruşi şi turci, fiind de partea primilor. Lupta s-a încheiat cu o pace, deşi turcii au reuşit să le producă ruşilor pagube însemnate. Cantemir a fost nevoit să se refugieze în Rusia, iar din acel moment turcii au instaurat domniile fanariote în ţările române.

Bătălia de la Stănileşti (7 – 11 iulie 1711), judeţul Vaslui, s-a dat între turci şi ruşi, însă a avut un impact extrem de important asupra ţărilor române. În primăvara anului 1711, Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei, s-a angajat să lupte de partea Rusiei în războiul pe care ruşii îl avea cu Imperiul Otoman.

Conducătorul moldovenilor s-a înţeles cu Petru cel Mare, ţarul Rusiei, ca Moldova să primească Bugeacul, în caz de victorie. În caz contrar, lui Dimitrie Cantemir i s-a promis că va putea locui în Rusia, primind toate resursele financiare de care ar avea nevoie. Ruşii voiau să traverseze Moldova şi să ajungă la sud de Dunăre pentru a elibera ţările slave de sub stăpânirea turcă.


gabrielacalin88: sigur
gabrielacalin88: am modificat in raspunsul de mai sus. te poti uită acolo pentru mai multe informatii
Alte întrebări interesante