Limba română, întrebare adresată de alexandrumihai20085, 8 ani în urmă

Descrieti moara si prezentati simbolitica acesteia
Text: Moara lui califar ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de neagu3169
3

În opera “Moara lui Călifar” , tema textului constă în pactul făcut de Călifar , care este dornic să obțină un câștig imens , cu diavolul , care are ca garanție chiar sufletul bătrânului. De asemenea , Călifar are îndatorirea de a atrage cât mai multe suflete pentru cel viclean.Pădurea:

În text, spațiul nepopulat, greu accesibil este reperezentat de cealaltă margine a pădurilor și de lipsa drumurilor: ”Prin pădure nu erau poteci…”. Spațiu al tenebrelor:”pământ pietros , scorburos și plin de mărăcini ”.

Aceste două spații sunt componente ale pădurii străvechi:”se ținea minte în bătrânii satului”.

Încă de la începutul textului ni se prezintă că drumul prin pădure până la Moara lui Călifar este greu accesibil , fapt ce evidențiaza rolul pădurii de a face legătura dintre lumea reala și fantastica: ”Prin pădure nu erau poteci , Stoicea , mergea de-a-ntregul”;” Pe unde agurizarii înfrațeau prea strâns și încurcau”.

Iazul:

Iazul este un obiectiv principal al morii lui Călifar:”cât își aruncase un pumn din apa fermecată, diavolul îl purta în șa , pe întinsul unui vac de om”.

Moara de apa

În citatul „Și zilele lui Stoicea treceau voioase”, acțiunea petrcându-se în iluzia lui Stoicea , arată rolul de ciclicitate al morii, trecerea timpului.

Moara poate fi asociată cu o fabrică satanică de unde reiese că zdrobirea grăunțelor este reprezentată de măcinarea ființei umane.Spațialitatea în opera fantastică:

Spațiul credibil , dimensionat într-o evidentă notă verosimilă:

„În preajma unei păduri străvechi.” ; „Agurizarii înfrațeau prea strâns și încurcau.”

Din citatele date se observă faptul că drumul pană la Moara lui Călifar este unul nepopulat și cu mici obstacole.

Spațiul aventurii fantastice – situat , de obicei, la mare distanță de primul; marcat de “semene” pe care doar cel inițiat le poate percepe:

„Însă Stoicea n-avea vreme să se prea gândească la trecutul lui , căci zilele îi treceau senine și repezi.”

„Dar iazul pare ca stă sub ea prea luciu și prea sloi.”

„Îi suflă în față un vânt așa de tare că-l azvârli înapoi și-l dădu-i în vine.”

„Scoțându-i plini de apă și de murmur îi azvârli în obraji.”Temporalitatea în literatura fantastică:

În text se evidențiază oprirea timpului , fapt sugerat prin adormirea lui Stoicea , dar în același timp , poate fi vorba de regresul temporal indicat prin întoarcerea protagonistului în timp , pe parcursul visului său.

“După ce se spălă pe mâini , își făcu pumnii găvane , îi cufundă în iazul rece și scoțându-i plini de apă și de murmur îi azvărli în obraji”

“A ce vis întârziat”; ”M-am păcălit cu socoteala mea , soarele până să-mi ajungă până la ochi și să mă trezească , a tras pe mine țolul ist greoi și leocărit.”

Alte întrebări interesante