Descrieți modul de obținere a unui săpun.
-Mod de lucru
-Etape
-Cantități
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Săpunurile se obțin prin hidroliza alcalină a grăsimilor. Aceștia se împart în trei categorii:
săpunuri de sodiu,din acizii carboxilici grasi saturati care sunt solide și solubile în apă, sapunurile ce provin din acizi grasi nesaturati sunt semilichide sau semisolide si sunt solubile in apa;săpunuri de potasiu, care sunt lichide și solubile în apă;săpunuri de aluminiu, mangan, calciu, bariu, care sunt solide și insolubile în apă,se folosesc pentru obtinerea vaselinei.Numai săpunurile care sunt solubile în apă pot fi folosite ca agenți de spălare, aceștia având o putere de spălare inferioară detergenților.
Săpunurile sunt substanțe biodegradabile obținute prin hidroliză bazică. Puterea de spălare este dată de natura acidului gras, de natura ionului metalic, ca și de concentrația în tenside. În apele dure (care conțin săruri solubile de Ca și Mg), săpunurile de Na și K se transformă, parțial, în săruri de Ca și Mg ale acizilor grași, greu solubile care micșorează capacitatea de spălare.Datorită prezenței celor două părți net distincte în moleculă, săpunul are proprietăți tensioactive ( modifica tensiunea superficială dintre faza apoasa și cea organică). Din acest motiv, săpunul are acțiune de spălare.
Săpunurile de sodiu se folosesc ca agenți de spălare, iar săpunurile de calciu, mangan, aluminiu, bariu, se folosesc pentru prepararea unsorilor consistente și a pastelor adezive.