Geografie, întrebare adresată de selahkatia2015, 8 ani în urmă

descrieti parcursul unui produs finit​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Peter77
1

Răspuns:

Managementul produselor este o funcție organizatorică a companiilor care se ocupă cu planificarea produsului/produselor, sau cu marketingul produselor în toate etapele ciclului lor de viață. Deși este implicat în întregul ciclu de viață, totuși managementul produselor este concentrat în special pe dezvoltarea noilor produse. Unii specialiști, de ex. Linda Gorchels (2005)[1] identifică anumite deosebiri între managementul produselor și dezvoltarea noilor produse: managementul produselor este un job holistic al managerului de produs care include planificarea, prognoza și marketingul produselor sau serviciilor; dezvoltarea noilor produse este un proces al corporației (companiei) care include proiectarea și comercializarea noilor produse. Managementul produselor este o structură matricială a organizației în care managerul de produs este însărcinat cu succesul produsului/liniei de produse, însă nu are autoritate directă asupra persoanelor care produc și vând produsul. Firma Procter&Gamble este creditată cu crearea conceptului de managementul produselor (Linda Gorchels, op. cit.).

O definiție mai recentă a managementului produselor este formulată de Steven Haines (2008)[2] : "Managementul produselor este un management holistic al afacerilor referitoare la produse , din momentul în care acestea sunt concepute ca idee până în momentul în care comercializarea produselor încetează și acestea sunt retrase de pe piață."

Dicționarul Business Dictionary[3] oferă următoarea definiție: Managementul produselor este structura organizațională în cadrul unei afaceri care manageriază dezvoltarea, marketingul și vânzarea unui produs sau set de produse pe tot parcursul ciclului de viață.

Se consideră că managementul produselor include două discipline profesionale: a) planificarea produselor; b) marketingul produselor. Deși planificarea produselor și marketingul produselor se deosebesc mult, totuși unele companii le consideră ca o singură direcție, denumită managementul produselor. În alte cazuri, managementul produselor poate fi o funcție separată, ca o componentă a marketingului sau proiectării.

Managementul ciclului de viață al produsului include etapele : concepție, proiectare, realizare, service.

Managementul produselor realizează asigurarea în timp a faptului că un produs sau serviciu satisface în mod profitabil necesitățile clienților, prin monitorizarea continuă și modificarea elementelor mixului de marketing, incluzând : produsul și caracteristicile sale, strategia de comunicare, canalele de distribuție și prețul.[4]

Managementul produselor cuprinde activități ale proprietății (engleză ownership) asupra produsului, de la concepție până la abandonare (engleză disposal).[5] Prin managementul produselor, acestea sunt manageriate în mod activ pe tot parcursul unui ciclu de viață al produsului.

Alte întrebări interesante