Istorie, întrebare adresată de Mihaela202082, 8 ani în urmă

Descrieți rolul personalităților în istorie: Burebista, Traian (3 argumente) Please, repede. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Narciy
6

Burebista (82 î.Hr. - 44 î.Hr.) a fost rege al geto-dacilor și întemeietorul statului dac.

Fiind un desăvârșit lider și strateg militar a reușit unirea triburilor geto-dacice.

Cu ajutorul sfatului său de tarabostes și cu ajutorul marelui preot, Deceneu, a reușit să introducă o serie de măsuri administrative care au avut un rol important în consolidarea și stabilitatea statului, a recrutat oameni noi pentru administrarea agriculturii, strângerea dărilor, supravegherea muncilor obștești obligatorii, făcând, astfel, posibilă realizarea sistemului de fortificații în Dacia, a introdus sistemul de legi beligines, iar pe plan spiritual și-a întărit propriul cult.

Prin acțiunile sale ofensive a reușit îndepărtarea pericolului reprezentat de celții situați în sud și în vest, supunerea bastarnilor în est și cucerirea cetăților grecești de la malul Pontului Euxin, întinzându-și regatul de la Pontul Euxin, în est, până la Danubis în Câmpia Panonică, în vest, și de la Munții Haemus, în sud, până la mlaștinile Pripetului, în nord, devenind un potențial adversar de temut al puternicei Republici romane.

Traian (Nerva Traianus Marcus Ulpius) a fost cel mai mare împărat roman, aflându-se 19 ani la domnie ( 98 – 117 d.Hr.).

Acesta l-a ucis pe Decebal și a acaparat tezaurul Daciei, folosindu-l în creșterea economică și realizarea unei păci relative în Roma.

Traian, împreună cu armata sa au purtat două războaie cu Dacia (101-102, 105-106), acestea reprezentând victorii importante în cadrul campaniilor expansioniste ale Imperiului Roman. Prin cuceririle ulterioare din Asia, Traian a realizat cea mai mare întindere din istoria Imperiului Roman.

Traian îmbunătățește infrastructura Romei datorită proiectului său mare de construcții. Forumul lui Traian și Columna lui Traian sunt unele din construcțiile rezultate ale acestui proiect (anii 107-117).

Alte întrebări interesante