Limba română, întrebare adresată de sergiuf77, 8 ani în urmă

Descrieti un mediu urban ca presupus loc de intilnire cu fiinta draga.textul se va incheea cu fraza,,in acest loc,cuprins de vraja visului,te asteptam sa vii"

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
23
  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.

   O umbrelă albastră fugea grăbită printre oamenii de pe bulevard. Picăturile de ploaie loveau cu zgomot asfaltul. Drumul spre gară nu era lung, dar așteptarea, emoțiile îl făceau interminabil.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).

   Luna octombrie era ploioasă și rece, dar eu eram încălzit de dragoste, de visul de a o vedea. Nu eram atent la nimic, decât la traiectoria pe care o urmam ca să ajung la locul nostru. Bălțile ba le ocoleam, ba le nimeream, dar fără să dau atenție că pantofii mei de piele deja nu mai arătau ca ai unui domn, ci ca ai unui munctior pe șantier. Pe parcurs, ploaia se mai domolise și vedeam ieșind din apartamente, în fața blocului, mulți copii veseli. Săreau prin băltoacele mari și mici, îi zâmbeau ploii și râdeau unul de altul când se stropeau. Eu înaintam grăbit și mă gândeam la ea, la dragostea mea care urma să vină. Gara nu era departe și când am auzit sunetul unui tren m-am gândit la ea: "Oare a sosit deja?". Treceam și mai grăbit printre oamenii care treceau prin gară. Era puțin frig. Gara era locul sosirilor și plecărilor, dar acum era locul așteptării. Mai erau oameni care așteptau, cu un buchet de flori, cu o umbrelă mare, pregătită să adăpostească o altă persoană. Fiecare își aștepta un om drag. Tabloul urban era unul dinamic, atât prin mișcarea oamenilor din jur, cât și prin emoțiile care se citeau pe chipul celor care așteptau ca mine.

   Mă gândeam la ea, la părul ei lung și ondulat, la zâmbetul ei cald și la ochii în care mă pierdeam întotdeauna, cum se pierd marinarii în valurile mării. Priveam în jur printre mulțimea de oameni, dar nu o vedeam.   Inima îmi bătea din ce în ce mai tare și într-un moment de luciditate citisem panoul. Mai avea o oră până ajungea în stație. M-am așezat liniștit pe o bancă de lemn, așteptând.

  • ÎNCHEIERE -  o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

   Mângâiat de o rază de soare, am zâmbit. În acest loc, cuprins de vraja visului, te așteptam să vii.

╔════════❀

 Explicație:

╚════════❀

  •  COMPUNERE DESCRIPTIVĂ   -  reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta caracteristicile subiectului ales de autor, precum un peisaj din natură, o ființă dragă, un obiect etc..

Caracteristici:

   - modul de expunere predominant este descrierea;

   - accentul se pune pe descrierea caracteristicilor subiectului;

   - personajele alese sunt descrie cu lux de amănunte, fiindu-le evidențiate trăsăturile fizice și sufletești;

   - tabloul este descris cu ajutorul procedeelor artistice;

   - abundența adjectivelor care determină substantive;

   - limbaj expresiv, cu numeroase figuri de stil și imagini artistice.

╔════════❀

 Succes!

╚════════❀

Alte întrebări interesante